Nakon što su predstavnici stranaka Trojke stigli su Mostar na početak službenih razgovora s HDZ-om BiH o formiranju vlasti implementacijom izbornih rezultata, razgovore je komentirao predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Lider HDZ-a BiH je rekao kako su stranke danas počele sa službenim procesom razgovora koji se bavi prepoznavanjem potrebe da se popune parlamentarne praznine.

"Danas smo razgovarali na način da smo analizirali tu većinu na svim razinama. Kroz zastupnički, građanski dio i onaj u domovima naroda kako bi dobili onu legitimnost u predstavljanju jednog i drugog naroda. Da razgovaramo primarno o onome što jeste naš ključni zadatak. Razgovarali smo o koaliciji, programskoj osnovi kao ključu svega i iznijeli smo jedan detale, a to je da u tom programskom dijelu prije svega imamo euroatlanski dio, vanjsku politiku i da dalje ne ulazim u detalje, drugi dio funkcioniranje pravne države, da ovo postane siguran prostor s pravnog aspekta i treći dio je ekonomsko-socijalni aspekt onoga što bi se radilo. Znamo da su ti aspekti dominantno podijeljeni između županijske i federalne razine", istaknuo je Čović, prenosi Klix.

Najavio je da će se do kraja idućeg tjedna pokušati iskristalizirati okvir pogramskog djelovanja nakon čega će slijediti razgovor o potencijalnom kadriranju i osvježavanju segmenta vlasti.

"Rekao sam da će naša politika biti takva da imamo otprilike balans između dama i gospode, da želimo popuniti sve prostore BiH, da možemo pustiti izvršnoj vlasti da program koji donesemo bude osnovna smjernica za njihov rad. Ono što nismo imali u zadnje četiri godine, da Vijeće ministara predlaže rješenja i da znamo da ima jedan koalicijski potencijal da to sve iznese. Ako izvršna vlast nešto predloži da znamo da smo partneri koji neće glasovati samo od sjednice do sjednice. Razgovarat ćemo svi sa svakim još uvijek, ali da bi trebali danas dogovoriti o dinamici, vremenskom okviru. Napravit ćemo tim koji će razgovarati o sadržaju dokumenta. Rokovi ističu, vlast bi htjeli imati do kraja ove godine, kako bi otpočeli s normalnim radom, a i rokovi nas sad obvezuju po Izbornom zakonu BiH", poručio je Čović.

Istaknuo je da su predstavnici stranaka vodili korektne razgovore.

"Držimo do uvažavanja i da to važno, da izgradimo povjerenje. Od mene ćete čuti samo ono što smo zajednički usuglasili", poručio je Čović.

omentirao je i dogovore za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

"Što se tiče razine BiH, a to se odnosi i na Izborni zakon, o tome nismo danas uopće razgovarali. Konaković dobro zna kako smo ranije i u kojem pravcu razgovarali, kad je u pitanju treći partner što se tiče Vijeća ministara. Kazali ste kakav je rezultat SNSD-a, imat ćemo razgovore s njima za sedam dana, a isto je načelo biti, programsko. Tada će morati tri strane to uskladiti", zaključio je predsjednik HDZ-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok