Cijena električne energije u Federaciji BiH u ovoj godini može rasti najviše 20 posto u odnosu na prošlu, 2021. godinu.

Zbog sve veće neizvjesnosti i nestabilnosti na tržištu te energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, Vlada Federacije BiH je ranije ove godine donijela odluku o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom kojom tijekom ove godine ograničava povećanje cijena opskrbe električnom energijom za kvalificiranog kupca do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se isto odnosi na ugovore s godišnjim trajanjem ili dulje, objasnili su iz Ministarstva energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH. Piše Večernji list BiH.

Ograničavanje cijena

Resorni ministar Nermin Džindić ističe kako je navedena odluka Vlade Federacije BiH donesena upravo zbog toga kako bi se izbjegli poremećaji u gospodarstvu i osigurala stabilnost gospodarstva zbog naglog rasta cijena električne energije (otpuštanje radnika i povećanje cijena ostalih proizvoda zbog povećanja cijena električne energije). Iz ovog ministarstva objasnili su kako je donošenju odluke o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom prethodilo donošenje zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji. Naime, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici Zastupničkog doma od 30. prosinca prošle godine usvojio, a zatim Dom naroda FBiH na sjednici od 29. prosinca 2021. potvrdio zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji. Ovim zakonskim rješenjem dodan je novi članak kojim se regulira obveza Vlade Federacije BiH u slučaju poremećaja na tržištu. - Ako dođe do poremećaja na tržištu električne energije tako da se cijena opskrbe električnom energijom za kvalificiranog kupca poveća za više od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, Vlada Federacije BiH u obvezi je posebnom odlukom ograničiti rast cijene opskrbe električnom energijom do 20 posto maksimalno, pri čemu se isto odnosi na ugovore s godišnjim trajanjem ili dulje - navodi se, među ostalim, u zakonu o dopuni Zakona o električnoj energiji.

Povećanje potrošnje

Podsjetimo, zbog previsokih cijena peleta i ogrjevnog drva veliki broj stanovnika Bosne u Hercegovine ove se zime odlučio grijati na električnu energiju, zbog čega je izvjesno veliko povećanje potrošnje koje za sobom vuče i moguća poskupljenja te, u najgorem slučaju, redukcije. Zbog straha od najgorih scenarija iz Elektroprivrede BiH još su u rujnu apelirali na svoje korisnike. - Pozivamo sve kupce da električnu energiju koristimo racionalno. Električna energija ne može biti osnovni energent za zagrijavanje", rekao je tom prilikom direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Inače, veći rast cijena električne energije bio bi dodatni udar na kućne proračune stanovnika ove zemlje u kojoj je inflacija prešla 17 posto te je i bez nje, prema podacima Ujedinjenih naroda, svako šesto kućanstvo bilo siromašno, 15% građana živjelo je u apsolutnom siromaštvu, dok je polovina stanovništva bila na rubu siromaštva. Inflacija, koja pogađa cijeli svijet, pa tako i BiH, te brojke učinila je još većima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok