Predstavnici HDZ-a BiH i stranaka "osmorke" jučer su u Sarajevu na sastanku posvećenom programskoj osnovi za ustroj nove vlasti usuglasili dobar dio detalja teksta za mandatno razdoblje od 2022. do 2026. godine, a nakon susreta i razgovora upućene su izjave prema kojima ostaju neki tehnički detalji koje tek treba usuglasiti.

Na sastanku su bila izaslanstva političkih opcija, a koja su tom prilikom detaljizirala dokumente programskih ciljeva. Piše Večernji list BiH.

Legitimno predstavljanje

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, naglasila je u izjavi za medije kako je zadovoljna sastankom, uz napomenu da je dobar dio načela usuglašen. - Kao dva izaslanstva pokušali smo usuglasiti načela za uspostavu vlasti u skladu s ustavnim nadležnostima. Usuglašavali smo načela u skladu s prethodnim sastankom predsjednika stranaka i koalicija. Dobar dio smo usuglasili, a dio je ostao na tehničkoj razini. To ćemo pokušati dogovoriti između nas - izjavila je Krišto. Jedan od sudionika sastanka Nerin Dizdar (SDP) kazao je kako je sastanak završen uspješno i gotovo je usuglašen tekst o programskim načelima, dodavši kako je ostao još dio stvari za dogovoriti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer se u izjavi za medije osvrnuo na programsku platformu ove stranke, a koja ima tri elementa - euroatlantski put, pravnu državu i ekonomsko-socijalne reforme, a na upit novinara je li Izborni zakon predmet razgovora s "osmorkom" i uvjet, Čović je kazao kako je on dio HDZ-ova programskog načela u sklopu euroatlantskog projekta. - Naš jedini uvjet je da DF ne bude dio koalicije iz poznatih razloga. Paket programskih načela jasno je predočio i euroatlantski proces, a ključna stvar za njega je reforma Izbornoga zakona. Reforme su važne za kandidacijski status - rekao je Čović. Predsjednik HDZ-a je na novinarski upit o izmjenama Izbornog zakona BiH rekao kako stranke HNS-a BiH i HDZ-a BiH inzistiraju na tome da se reformama zajamči izbor legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvo BiH i Dom naroda, bez mogućnosti preglasavanja. To je, po njegovu mišljenju, i jedan od ključnih uvjeta za napredovanje prema Europskoj uniji. Predsjednik HDZ-a BiH jasno je poručio kako se želi riješiti pitanje euroatlantskog projekta, pravne države u cjelini, ali i ekonomsko-socijalne probleme, a u kontekstu programa kazao je da je, ako se sve usuglasi, to završen dio posla.

- Moramo sagledati i kako stojimo u Parlamentu, gdje je legitimno predstavljanje svih jednako važno - kazao je Čović. Lider HDZ-a BiH osvrnuo se i na primjer ZDŽ-a kazavši kako su s tri zastupnika napravila dobar rezultat te da vjeruje kako će biti dio vlasti, ali ne i pod svaku cijenu. HDZ - HNS od okončanja izbornog procesa ističe važnost činjenice da se vlast mora praviti na programskim osnovama, uzimajući pritom u obzir niz zadaća koje stoje pred BiH na njezinu europskom putu, a jedna od njih svakako je i izborno zakonodavstvo, uz naglasak kako je kroz njegove reforme nužnost osigurati legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda u onim institucijama koje je Ustav BiH predvidio za tu namjenu, a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda.

Obveze i rješenja

HDZ - HNS ponudio je i paket rješenja koja uključuju i ubrzanje puta prema EU, a što svakako treba promatrati u kontekstu svih obveza koje stoje pred BiH u idućem razdoblju. Kao krajnji rok do kojega bi trebalo ustrojiti vlast na svim razinama određen je kraj godine, a to se poklapa i s mogućom odlukom Europskog vijeća u prosincu kojom bi BiH dobila status kandidata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok