• Short title article: Američki gigant

Iz bijeljinske tvornice "Pass" koja proizvodi savitljive cijevi za autoindustriju, najavili su proširenje pogona i mogućnost dolaska u BiH američke kompanije "Tesla" koja je u vlasništvu Elona Muska. Sada je ova informacija potvrđena od strane vlasnika tvornice "Pass".

"Pass" je u većinskom vlasništvu Nijemaca, a Rado Maletić iz Bijeljine u svom vlasništvu posjeduje 15% dionica kompanije. Za Klix.ba Maletić je potvrdio da će Tesla doći u Bosnu i Hercegovinu.

"Nijemci su još uvijek u pregovorima s Teslom, ali 99% da će ti pregovori biti uspješni, te da ćemo mi vršiti proizvodnju većinu dijelova za automobile Tesla. Ja vjerujem u ovaj projekt", otkrio nam je Maletić.

Također, objasnio je zašto se takav financijski i korporativni gigant kao što je Tesla odlučio na dolazak u BiH.

"Tesla kod nas dolazi zato što im je ovdje najjeftinija radna snaga, a kvalitet na vrhunskom nivou. Također, oni su odlučili premjestiti svoju proizvodnju iz Amerike u Europu kako bi smanjili poreze i kamate koje moraju plaćati na uvoz dijelova iz Amerike u Europu", kazao je Maletić.

Budući da se bijeljinska kompanija bavi proizvodnjom savitljivih cijevi za automobilsku industriju, Maletić je također otkrio kako će "Pass" proizvoditi sve dijelove za Teslu koji idu, što bi se reklo "ispod haube". To je ogroman projekt koji će doprinijeti razvoju Bijeljine, Semberije, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok