• Short title article: Bolji uvjeti, veće plaće

Radnici u BiH sve su svjesniji svojih vrijednosti na tržištu, slobodnije pregovaraju o plaći i uvjetima rada, a gotovo 35% njih spremno je odbiti posao koji ugrožava balans privatnog i poslovnog života.

Pokazalo je to istraživanje o budućnosti zapošljavanja koje je proveo Moj posao u partnerstvu s globalnom mrežom portala. Istraživanje se temelji na anketi od oko 90.500 ispitanika iz 160 zemalja svijeta, a otkriva što kandidati za posao žele da poslodavci znaju u borbi za ljudske resurse. Piše Večernji list BiH.

"Izdašnije" ponude

Većina ispitanika istaknula je kako ne želi više živjeti da bi radila. Istraživanje je pokazalo da je tržište rada vrlo nestabilno te da 56% radnika u BiH aktivno traži posao u novoj tvrtki. Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić kaže da se odnosi rada i kapitala mijenjaju, kako u svijetu tako i kod nas, te da poslodavci u predstojećem razdoblju mogu očekivati dodatno buđenje svijesti radnika. - Jedno vrijeme omiljena uzrečica naših poslodavaca: "Ako ti nećeš za 300, ima tko će raditi za 200 KM" izgubila je svaki smisao i otišla u povijest. Nema više zarobljavanja radnika niskim plaćama i lošim uvjetima jer su shvatili da nitko nema pravo od njih činiti roba. To je ohrabrujuće jer sindikat intenzivno radi na buđenju svijesti - kazala je ranije Mišić. Da se uvjeti na tržištu rada u BiH znatno mijenjaju, pokazuju i ponude poslodavaca, koje su znatno "izdašnije" nago prethodnih godina. Odlazak radnika u Hrvatsku i Crnu Goru svake godine zadaje glavobolju trebinjskim ugostiteljima, što je posebno izraženo pred sezonu. Uvjet da bi radnici ostali su siguran posao, normalni uvjeti za rad i pristojne plaće. Konobari, kuhari i šankeri trenutačno su najtraženiji. Jedan oglas posljednjih dana izazvao je lavinu pozitivnih komentara na društvenim mrežama. Naime, ugostiteljski objekt u središnjoj Bosni oglasio je slobodna radna mjesta za poziciju kuhara i konobara. Vlasnik objekta daje plaću radnicima u iznosu od 1400 KM. Osim plaće, daje i topli obrok, kao i smještaj za normalni mjesečni radni fond. Ako budete htjeli raditi i dulje, svaki idući sat bit će vam plaćen 5 KM. Oglas je izazvao lavinu pozitivnih komentara na Facebooku. Neki od njih su: "Ovako treba izgledati svaki oglas! Svaka čast za plaću ako je istina"; "Napokon da netko cijeni radnike. Neće nitko više raditi za 700-800 KM"; "Kasno su se gazde sjetili povećati plaće. Svi koji žele raditi su u Njemačkoj"; "Bravo. Napokon poštena plaća".

Rast dnevnica

Nedostatak radnika osjeti se u svim granama, a kad nema tko raditi, oni koji su kvalificirani diktiraju uvjete. Sve izraženiji problem nedostatka radne snage pogađa i voćare diljem RS-a, pa za rezidbu stabala ovih dana plaćaju "paprene" dnevnice, koje idu do 120 KM. Da je profesionalnih rezača voća sve manje, priča za Glas Srpske predsjednik Udruge voćara RS-a Dragoja Dojčinović. Prema njegovim riječima, na području Gradiške, Banje Luke i Kozarske Dubice ima nekoliko ekipa koje su obučene za orezivanje voća, a radnici dolaze i iz Srbije. Istaknuo je da su se dnevnice prošle godine kretale oko 80 KM, sada idu do 120 KM, a uz to se mora osigurati hrana, prijevoz, pa i prenoćište za one koji dođu iz drugih zemalja. - Rezači sada koriste to što nema dovoljno stručnih radnika i podižu cijenu svog rada, a pojedini, kada su vidjeli da se od toga može solidno zaraditi, čak bolje nego u inozemstvu, odlučili su se obučiti i upustiti u tu vrstu posla - kazao je. Mladi u BiH se rijetko odlučuju za obrte. Iako su posebno cijenjeni u europskim zemljama, obrtnici i kod nas mogu lijepo živjeti. - Vjerujem da sada najbolje prolaze keramičari, čak mislim i bolje od liječnika. Po kvadratu naplaćuju 22, 23 KM, a danas bez problema urade 15 kvadrata - kaže jedan od obrtnika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok