• Short title article: Formiranje vlasti

Točno je ostalo petnaest dana za izbor mandatara i nove federalne Vlade, a tek potkraj ovoga tjedna trebala bi biti poznata raspodjela ministarskih resora, kao i mjesta u agencijama, fondovima, upravama, dok još nije poznato kako bi taj posao trebali okončati predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka te kakva se eventualno treba očekivati reakcija međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, piše Večernji list BiH.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović izrazio je uvjerenje kako će se nakon razgovora zadržati identičan raspored pozicija kakav je sada dogovoren unutar resora u Vladi Federacije BiH s obzirom na to da ne postoji spremnost za promjene u najvažnijim ministarstvima koja imaju najveći portfelj.

Rok 6. travnja

- Stojimo pri stajalištu da ćemo zatražiti zadržavanje resora koje smo i do sada imali u federalnoj Vladi - rekao je Martinović za Večernji list. Objasnio je kako pak nije takva situacija s institucijama, upravama, fondovima te da će HDZ BiH zatražiti bolje pozicioniranje. - Ocijenili smo potrebu dotaknuti se i toga dijela, a vezan je uz veliki broj službi, fondova, uprava gdje HDZ BiH nije zadovoljan raspodjelom dužnosti. Pripremljen je određeni prijedlog kako bi to trebalo izgledati. To bi trebao biti predmet razgovora u petak - dodao je predsjedatelj federalnog Doma naroda. To se odnosi na više desetaka agencija, uprava, službi unutar Federacije BiH, što uključuje i javna poduzeća. Sudionici razgovora u Mostaru će, iako to ne ističu u prvi plan, posve sigurno razmijeniti stajališta oko potvrde načina izbora nove federalne Vlade. Ponajprije zbog toga što je posve izvjesno kako sadašnji dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji dolazi iz redova Stranke demokratske akcije (SDA), posve sigurno neće dragovoljno pristati poslati SDA u oporbu jer je nalog stranke do kraja zakomplicirati situaciju i pokušati na svaki mogući način inscenirati krizu i blokadu. - Činjenica je da do 6. travnja treba biti utvrđen prijedlog za imenovanje Vlade. Svakako će taj rok morati biti ispoštovan, nakon čega će se sve razvijati ovisno o suglasnosti dopredsjednika Federacije BiH. Postoje najave da to Lendo neće potpisati. Dio stranaka zazivao je intervenciju visokog predstavnika, a mi smo čvrsto pri stavu da ne želimo nikakva trajna rješenja koja bi sutra mogla poremetiti statusnu ravnotežu Hrvata u Federaciji BiH - rekao je Martinović.

Tri raspleta

Spominje se nekoliko mogućih raspleta - od toga da u Vladi Federacije BiH ipak bude SDA, što bi do kraja olakšalo uspostavu tog izvršnog tijela vlasti. No, takva je kombinacija najmanje vjerojatna, o čemu svjedoče izjave svih pripadnika "osmorke", ali i HDZ-a BiH, koji žele poslati SDA u oporbu zbog toga što je proteklih nekoliko godina bio opterećen nizom korupcijskih afera, ali ponajprije stoga jer je teško narušio odnose između Hrvata i Bošnjaka vodeći radikalnu politiku izazivanja straha i poticanja mržnje. Druga je da se Lendo urazumi, što je malo vjerojatno, a treća da intervenira Schmidt. Jedino je nepoznanica bi li ta odluka bili privremenog ili trajnog karaktera.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok