• Short title article: Manje poslova

Dok radnici iz Bosne i Hercegovine sve više odlaze u Hrvatsku, Njemačku, Sloveniju i druge zemlje, istovremeno u Bosni i Hercegovini je opao broj ponuđenih poslova.

Rezultati su to analize tržišta rada, koju je proveo portal MojPosao.ba. S druge strane, iz Agencije za rad i zapošljavanje tvrde kako su u posljednje vrijeme u nešto manjem postotku posredovali u odlascima građana u Njemačku i Sloveniju putem svojih programa zapošljavanja. Bez obzira na podatke i statistiku, činjenica je da iz naše zemlje odlaze pojedinci, ali i čitave obitelji.

Rodio se i odrastao u BiH. Međutim, Mirnes Hajdarević otišao je iz rodne grude sa svojom obitelji u potrazi za poslom i boljim uvjetima za život.

„Što se zapošljavanja tiče, ako nemate kuvertu nekome ponuditi ne možete se ni zaposliti. U državnim tvrtkama "novac vrti gdje burgija neće", to je jedna izreka koju sam čuo kao mali. Mislio sam da će se nešto promijeniti kada ja budem odrastao, međutim nije.“, kaže Hajdarević za BHRT.

Podatak o manjem broju otvaranja novih radnih mjesta potvrđuje i predstavnik Udruženja poslodavaca, ističući kako su njihove oči uprte u Europsku uniju, jer im inozemni partneri uvelike otkazuju ugovore.

„U Bosni i Hercegovini trenutno nema baš toliko oglasa za zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta za nove zaposlenike. Kreće se u rasponu od odlazećih radnika dok s druge strane pokušavamo nedostatak zaposlenika koji napuste nadomjestimo dok otvaranje novih pozicija i novih radnih mjesta zaista u ovome trenutku upitno, a jedan od glavnih razloga je što se europska unija nalazi u recesiji.“, rekao je Suad Ećo, član Upravnog odbora Udruge poslodavaca BiH.

Podaci Agencije za zapošljavanje nisu zabrinjavajući. Kažu da bilježe povećanje broja oglašavanja novih radnih mjesta u BiH, a smanjenje odlazaka građana u Sloveniju i Njemačku posredstvom njihovih programa za zapošljavanje.

"Istina da se prema broju dobivenih oglasa koji objavljuju entitetski zavodi i županijske službe da je taj trend evo u mjesecu svibnju nešto povećan isti period prethodne godine. Za sloveniju otprilike šest tisuća radnih dozvola je izdano za naše građane što predstavlja značajniji trend smanjenja u odnosu na prethodne godine.", kaže Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Mirnes je slika BiH, jer je i on kao i mnogi drugi pohrlio trbuhom za kruhom u inozemstvo, ali se nada, zbog budućih generacija, da će uskoro nešto biti promijenjeno na bolje u Bosni i Hercegovini i da će bh. građani biti više cijenjeni u svojoj, a ne u drugim zemljama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok