• Short title article: RS i FBiH

Novih 10.000 radnih mjesta s prosječnom neto plaćom od 2000 maraka u realnom sektoru.

Možda zvuči preoptimistično, ali ovo je cilj koji je poslovna zajednica u Republici Srpskoj postavila kao zadatak u iduće dvije godine. Preduvjet za to je, kažu, tehnološki napredak i podizanje konkurentnosti gospodarstva. Da bi to realizirali, potrebna je i pomoć Vlade u poticajima. Iz sindikata poruka – poslodavci su to već mogli ostvariti novcem koji su dobili iz proračuna, piše RTRS. Privlačenje stranih kompanija sa suvremenim tehnologijama, ali i veći poticaji za domaća poduzeća jedan su od načina da značajno bude povećana prosječna plaća zaposlenih u gospodarstvu, stav je poslovne zajednice. Za početak cilj je nekoliko tisuća novih radnih mjesta s osobnim dohotkom od 2000 maraka.

Minimalac u BiH

Povećanje plaća nužno je kako bi se barem usporilo, ako ne zaustavilo, iseljavanje iz Bosne i Hercegovine. Zbog sve lošijeg standarda građana, koji ih primorava na iseljavanje, poslodavci su jednostavno primorani podizati plaće ili stavljati ključ u bravu. Entitetske vlade početkom godine povećale su minimalne plaće, ali to je povećanje daleko ispod očekivanja radnika i daleko ispod mjesečnih troškova - 50 KM veće plaće neće mnogo pomoći radnicima, a još manje zaustaviti iseljavanje. Vlada FBiH donijela je odluku kojom se utvrđuje najniža plaća za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. u neto iznosu od 596 KM, što predstavlja povećanje za 9,85% u odnosu na najnižu plaću utvrđenu za 2022. Točnije, povećana je za 53 KM. Vlada RS-a donijela je odluku da će najniža plaća u ovom entitetu u 2023. biti 700 KM, a do sada je iznosila 650 KM. Savez sindikata RS-a smatrao je da je sve ispod 800 KM "neprihvatljivo". Procjena sindikata u Republici Srpskoj je da u tom entitetu oko 70.000 radnika radi za najnižu plaću. Poslodavci u FBiH pozvali su vlasti da žurno izmijene propise kako bi se omogućilo povećanje plaća radnicima do 400 KM te tako smanjio odljev radne snage, koji već sad teško pogađa brojne djelatnosti. Udruga poslodavaca u FBiH ranije je predložila izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak Federacije BiH, tako da im država oprosti plaćanje poreza i doprinosa za uvećani iznos plaće. Međutim, to bi im ostavilo na volju, a ne obvezalo poslodavce na povećanje plaća. Inače, BiH ima najniže plaće u okružju.

Istraživanje

Istraživanje Fondacije "Friedrich Ebert" BiH provedeno 2021. godine pokazalo je da čak ni minimalna plaća od 1000 KM ne bi zaustavila iseljavanje. Prema tadašnjem istraživanju, tek ako bi kvalificirani radnik u BiH imao neto plaću od 1500 KM, uz ostale fer uvjete rada, bio bi zadovoljan i vjerojatno ne bi razmišljao o odlasku. Od tada do danas troškovi života su enormno porasli te kad bi se istraživanje provelo sada, zasigurno bi i odgovori značili i zahtjev za znatno većim minimalcem. – Ne želim otići odavde, ali sve teže preživljavanje prisilit će me na to. Supruga i ja radimo i imamo troje djece, mjesečna primanja su nam oko 2000 KM i s tim novcem mi samo preživljavamo. Djeca rastu, kao i njihove potrebe koje više ne možemo financirati. Ako se do kraja godine ništa ne promijeni, odlučio sam ići u Njemačku pa bih, kad se snađem, poveo i njih - kazao nam je jedan Mostarac. Poslodavcima u Bosni i Hercegovini, prema nekim procjenama, trenutačno nedostaje oko 30.000 radnika raznih zanimanja, od čega 20.000 u Federaciji BiH, a oko 10.000 u Republici Srpskoj. Ako se iseljavanje nastavi ovim tempom, BiH očekuju veliki problemi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok