• Short title article: Rastu cijene

Skupi kvadrati i prazni već kupljeni stanovi - trenutačna je to slika bh. tržišta nekretnina.

Potražnja za stanovima u BiH i dalje je veća od ponude. Cijene nekretnina u BiH i dalje rastu, dok ponuda još uvijek ne zadovoljava potražnju. Posljedice toga su već poprilično dramatične i dodatno narušavaju ionako katastrofičnu demografsku situaciju jer mladi ne mogu doći do svoje prve nekretnine. Oni koji imaju viška novca i dijaspora ulažu u stanove u BiH, što im podiže cijene. Takvi stanove uglavnom su veći dio godine prazni.

Usporedba s prošlom godinom

U prvom polugodištu ove godine prodano je 1555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom tromjesečju), što je za 9% više nego u istom razdoblju prošle godine. Prosječna cijena prodanih novih stanova u drugom tromjesečju 2023. iznosila je 2603 KM po četvornom metru i u usporedbi s prosječnom cijenom prodanih novih stanova u 2022. veća je za 6,5%, a u odnosu na drugo tromjesečje 2022. veća je za 5,1%, prema podacima Agencije za statistiku BiH. Iako se prije nekoliko mjeseci govorilo kako će doći do promjene na tržištu nekretnina, odnosno pada cijena i zastoja prodaje, to se, ipak, ne događa. Štoviše, tržište nekretnina u našoj zemlji trenutačno je jako živo, a toj slici doprinosi činjenica da je ove sezone itekako pojačano zanimanje dijaspore za kupnju stanova, ali i kuća. Potražnja za nekretninama, unatoč visokim cijenama, ne jenjava i zapravo je višestruko veća od ponude. Posebno, kada je riječ o ponudi u novogradnji, u većini gradova u BiH izražen je deficit. Ekonomist Faruk Hadžić kaže da je vrlo teško reći hoće li i u kojem obujmu cijene nekretnina pasti, ali dodaje da osobno u ovom trenutku ne bi kupovao stan, prenosi indikator.ba. - Da se samo gleda tržište građana BiH, onda bismo mogli očekivati pad. Međutim, za snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani koji ne žive u BiH, koji zarađuju znatno veće plaće izvan BiH i kojima su te cijene prihvatljive te oni održavaju ovako visoku razinu cijena. Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca - i sada ću ponoviti - u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje - izjavio je Hadžić. Stambeno tržište još je uvijek "gladno" novih stanova jer je potražnja još uvijek velika. Dok je u prvom polugodištu prodano 1555 novih stanova, istodobno je tržištu ponuđeno "samo" 1007 novosagrađenih stanova. Podbacilo je drugo tromjesečje u kojem je izgrađeno svega 386 stanova, što je za 8,7% manje u odnosu na isto razdoblje 2022. Ipak, u izgradnji je još 4860 stanova, što predstavlja rast za 1,7% u odnosu na broj nezavršenih stanova u istom razdoblju prošle godine.

Visoke cijene

Da se cijene stanova i dalje drže na vrlo visokoj razini, pokazuje činjenica da se, primjerice, stan u sarajevskom naselju Grbavica u starogradnji teško može pronaći po cijeni nižoj od 4000 KM po kvadratu. U novogradnji u Centru gotovo da i nema više stanova, svi su rasprodani po cijeni između 6000 i 7000 KM po četvornom metru. I u naselju Stup u novogradnji cijena kvadrata je 4000 KM. I u Mostaru se počela popravljati ponuda jer je u najavi nekoliko novih stambenih objekata. S druge strane, ponuda u starogradnji je slaba, a u tom segmentu postoje nekretnine čija je cijena nerealno visoka. Primjerice, renovirani stanovi nerijetko se nude po cijeni stanova u novogradnji, i to od 3000 do 5000 KM po četvornom metru. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da će prava slika o budućim kretanjima na tržištu postati jasnija tek od jeseni. Za sada se ne predviđa značajna korekcija cijena, ali je moguće da dođe do stagnacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok