• Short title article: Rekordan broj prijavljenih

Za pomoć EU-a u prevladavanju posljedica energetske krize prijavilo se 216.955 obitelji s ukupno 429.721 članom.

U tijeku je unošenje preostalih nekoliko tisuća prijava, a nakon toga će podaci biti dostavljeni Poreznoj upravi FBiH na provjeru.

Preliminarni popis korisnika pomoći bit će vraćen Ministarstvu rada i socijalne politike koje će ga objaviti, a isplata pomoći trebala bi započeti nakon žalbenog roka i kada Vlada FBiH usvoji konačnu listu. Novčani transferi trebali bi potom krenuti prema općinama, a iz njih i na račune korisnika.

Ovako izgleda komplicirana procedura raspodjele pomoći EU-a energetski siromašnim kućanstvima.

Dok su najugroženije kategorije u RS-u još u rujnu počele dobivati ovu pomoć, kada će stići do korisnika u FBiH, nitko ne zna. Ono što je već izvjesno jest da je broj prijava dvostruko veći od prvobitno očekivanih oko 109.000. To će u konačnici, s obzirom na to da se raspoloživi iznosi po LOT-ovima dijele na broj korisnika, rezultirati skromnijim iznosima pomoći.

Riječ je o obiteljima u kojima živi umirovljenik s minimalnom mirovinom, obiteljima koje primaju stalnu novčanu pomoć, kućanstvima u kojima žive djeca koja dobivaju dječji dodatak i kućanstvima u kojima je dijete bez jednog roditelja. Među prijavljenima najviše je umirovljenika. Ranije je najavljeno do 300 KM za umirovljenike i do 600 KM za ostale jer 64,5 milijuna KM sredstava EU-a pomoć trebaju dobiti četiri kategorije kućanstava.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok