• Short title article: IBRD

Nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), za drugi projekt podrške zapošljavanju (ESP2) ispunjeni su svi formalni uvjeti za početak provedbe projekta u FBiH.

Svjetska banka, ohrabrena uspjehom prethodnog projekta podrške zapošljavanju (ESP), odlučila je dodatno podržati aktivnosti zapošljavanja ciljanih skupina registriranih tražitelja posla u formalnom sektoru kroz ESP2. Cilj je povećanje zapošljavanja u formalnom privatnom sektoru među ciljnim skupinama registriranih osoba koje traže posao putem financiranja aktivnih programa tržišta rada, jačanja posredovanja u zapošljavanju i praćenja i evaluacije usluga zapošljavanja u javnom sektoru - navodi se u priopćenju Ministarstva rada i socijalne politike.

Dodaje se da drugi projekt podrške zapošljavanju u FBiH predviđa dvije ključne komponente. To su tehnička podrška na projektu i povećavanje zapošljavanja putem aktivnih mjera tržišta rada, za što je planirano 24,675.000 eura, odnosno 48,260.000 KM. - Projektne aktivnosti u FBiH uključuju podršku javnim službama za zapošljavanje u implementaciji aktivnih programa tržišta rada i unaprjeđenju pružanja usluga tražiteljima posla, zatim unaprjeđenje funkcije posredovanja i monitoringa tržišta rada, kao i revidiranje dizajna ALMP na osnovi monitoringa i evaluacije utjecaja.

Također, tu su i aktivnosti unaprjeđenja kapaciteta i učinkovitosti javnih službi za zapošljavanje, razvoj i pilot-testiranje novih mjera za podršku zapošljavanja te analitički rad fokusiran na unaprjeđenje profiliranja žena na margini tržišta rada, objašnjeno je između ostaloga.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok