Godišnje u svijetu od raka umru "dvije Hrvatske". Prema podacima, naime, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rak, jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, u 2012. godini uzrokovao je 8,2 milijuna smrtnih slučajeva, dok je novooboljelih bilo oko 14 milijuna.

Kao prevencija raku preporučuje se zdrav način života – izbjegavanje duhana i alkohola, tjelesna aktivnost, kvalitetna prehrana s puno voća i povrća.

No postoji još jedan način prevencije – svakodnevno uzimanje niskih doza aspirina. Piše Slobodna Dalmacija.

Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici Oregon Health and Science University(OHSU) u suradnji s Oregon State University (OSU), objavljeni u časopisu American Journal of Physiology (AJP – Stanična fiziologija), potvrdili su da dnevni unos niskih doza aspirina može pomoći u sprječavanju nastanka i širenja stanica raka.

Takva uloga aspirina nije novost; u rujnu 2015. godine, američka Radna skupina za preventivne usluge (Preventive Services Task Force) čak je preporučila svakodnevno uzimanje male doze aspirina za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti i raka debelog crijeva.

Ovo novo istraživanje, međutim, objašnjava proces kojim niska doza aspirina djeluje na sprječavanje rasta malignih stanica.

Riječ je o tome da aspirin posredno potiskuje onkoprotein važan za razvoj tumorskih stanica.

Pažljivo odvagnuti

Korist od aspirina pripisuje se zapravo djelovanju na trombocite (sićušne crvene krvne stanice koje zdravom tijelu pomažu formirati ugruške kako bi se zaustavilo krvarenje kada je to potrebno), a ne izravnom djelovanju na tumorske stanice. Trombociti, čini se, povećavaju razinu jednog proteina koji može podržati stanice raka i pomoći im da se prošire.

Taj onkoprotein naziva c-Myc inače kontrolira ciklus staničnog života i smrti, sintezu proteina i metabolizam stanice. No istraživanja su pokazala da je u ljudskim karcinomima izražajnost ovog onkogena povećana, a u spomenutoj studiji objašnjeno je da aspirin smanjuje sposobnost trombocita da podižu razinu c-Myca.

Znanstvenici slikovito objašnjavaju kako rane stanice raka žive u zapravo prilično neprijateljskom okruženju, u kojemu ih imunološki sustav stalno napada pokušavajući ih eliminirati, no trombociti mogu preuzeti ulogu njihova zaštitnika te pomoći stvaranju metastaza. Aspirin, međutim, ometa taj proces.

Znanstvenici ističu kako je gotovo trećina pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva i 42 posto pacijenata s rakom gušterače imala povećanu ekspresiju c-Myc onkoproteina. Ističu i da je utjecaj aspirina na trombocite jednak i u visokim i u niskim dozama.

Na liječnicima je stoga da pažljivo odvagnu koristi i rizike uzimanja aspirina, osobito s obzirom na rizik od krvarenja – uobičajene nuspojave kod uzimanja prevelikih doza. Naglašava se da je uloga liječnika ključna i kod razmatranja uzimanja niskih doza aspirina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok