Ukoliko bi se prosječan Amerikanac hranio u skladu s nutricionističkim savjetima ministarstva poljoprivrede, količina plina s efektom staklenika bi se u prirodi povećala 12 posto. Paradoksalan je to zaključak istraživanja provedenog na sveučilištu u Michigenu.

Zdravija prehrana Amerikanaca zahtijevala bi veću proizvodnju mlijeka, voća, povrća, morskih plodova, a manje mesa, jaja i peradi što bi dovelo do porasta ugljičnog dioksida, navodi se u studiji.

Prehrana koja sadrži manje masnoća, što podrazumijeva unošenje više junetine i ovčetine, je pogubna po životnu okolinu. Ovce zauzimaju 60 posto svjetskog obradivog zemljišta, a proizvedu samo pet posto proteina upotrebljenih u ljudskoj prehrani i manje od dva posto kalorija koje hrane svjetsku populaciju. Goveda zauzimaju više prostora i piju više vode nego svinje i perad te oslobađaju najmanje pet puta više ugljičnog dioksida.

Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima (UN), objavila je izvještaj u kojem se navodi kako je stoka (s udjelom od 18 posto) odgovorna za veću količinu plinova s efektom staklenika nego što je proizvode sva prijevozna sredstva zajedno. Kako UN u ovu računicu stavlja i zagađenja koja su posredno vezana za stoku (ishranu, čuvanje pa i transport), ovo poljoprivredni sektor stavlja odmah iza industrijskog po količini ispušnih plinova koji vode globalnom zatopljenju, piše radiosarajevo.ba.

'Metan je plin koji vodi do klimatskih promjena, a one utječu na globalno zagrijavanje. Kada stoka probavlja unesenu hranu, želučane bakterije proizvode metan koji 23 puta više zagrijava atmosferu od ugljičnog dioksida', objašnjava Frank Mitloehner, američki specijalist za kvalitetu zraka.

Američka tendencija uvođenja zdravijih hamburgera u lance brze hrane je bolja za zdravlje ljudi, ali je loša po životnu okolinu, navodi se u studiji.

Vegetarijanska prehrana, međutim, koja isključuje upotrebu mesa i podrazumijeva unošenje 2.000 kalorija dnevno, dovodi do smanjenja udjela ugljičnog monoksida za 30 posto u odnosu na klasičan način američke ishrane, zaključuje se u istraživanju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok