Prehrana koju biramo svakodnevno važna je ne samo za izgled kože, kilograme ili dijetu koju trenutno pokušavamo ispratiti, već i za izbalansiran odnos hormona koji prave veliku promenu i utjecaj na naše zdravstveno stanje, na to kako se osećamo i izgledamo.

Međutim, pretjerani unos namirnica kao što je bijeli kruh, jogurt i mnoge druge namirnice koje su prošle koroz industrijski proces prerade mogu utjecati na hormone, piše Krstarica.

Evo kojih 5 namirnica štete vašim hormonima:

Neorganski proizvodi – Kvaliteta hrane i odakle ona dolazi je izuzetno važna, jer neorganska hrana može sadržavati dodatne hormon, kemikalije i antibiotike. Svi ti toksini i pesticidi negativno utječu na balans hormona i cjelokupno zdravlje. Ovo se posebno odnosi na meso koje nije organskog porjekla (često se u piletini nalaze dodatni hormoni).

Šećer – Uravnotežen unos proteina, masti i ugljenih hidrata je neophodan za zdravlje. Ali ako konzumirate bijeli šećer, i to u povišenim količinama, to može dovesti do inzulinske rezistencije, ali i do hormonske neravnoteže.

Bijeli kruh – Osim što sadrži gluten, bijelo brašno i ugljeni hidrati koje sadrži dovode do gojaznosti, a samim tim i do disbalansa hormona, što također nepovoljno utječe na funkcioniranje nadbubrežne i štitne žlijezde.

Mliječni proizvodi u velikim količinama mogu izazvati iritaciju i upalu crijeva i sadržati ostatke antibiotika i hormona koji stimuliraju rast životinja, ako su neorganskog porjekla. S druge strane, mliječni proizvodi sadrže hormone drugih sisara koji su drugačiji od našeg hormonalnog sustava, što može izazvati pomutnju u našem tijelu. Ako ova hrana remeti vašu hormonsku ravnotežu, mogu se kao simptom pojaviti akne.

Soja – može štetiti estrogenu tako što blokira njegovo vezivanja za receptore. Također nepovoljno utječe i na druge hormone, posebno na testosteron zbog povišene razine estrogena. Uz prekomjernu upotrebu soje, dolazi do inhibicije štitne žlezde. S upotrebom soje morate biti posebno pažljivi jer je soja jedna od najčešće genetski modificiranih usjeva, sadrži pesticide koji su nepovoljni po tijelo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube