Anti-ageing terapija djeluje i kao lijek i kao prevencija.

Danas postoji niz znanstvenih istraživanja koja nas uvode u novu eru antiageing terapije, koja ne samo može prevenirati i prolongirati starenje nego već i kod starijih osoba može imati pozitivan učinak na teška stanja poput Alzheimerove bolesti. No, ide se tako daleko da već sada znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia sugeriraju skoriju izradu kompjutorskog programa koji će s velikom sigurnošću moći odrediti koliko godina ćemo živjeti., piše Ordinacija.hr.

Neki ugledni američki onkolozi pak smatraju da nam je najbolje da živimo do 75. godine jer bi to bile savršene godine do kada naše tijelo funkcionira baš kako treba da bismo uživali u životu te nakon ovih godina funkcije tijela postupno opada. No teško bih se složila s ovom teorijom jer mi praksa pokazuje da osoba sa 68 godina ima metaboličke godine kao da ima 83 godine, 54 godine stara ima metaboličke godine kao da joj je 69 godina, 49 godina stara kao da ima 64 godine dok osoba stara 77 godina može biti i 15 godina metabolički mlađa i u izvrsnoj formi, govori nam dr. Lejla Kažinić Kreho i nastavlja:

ŠTO JE "HELATHSPAM"?

"Moja iskustva s pacijentima potvrđuju i epidemiološka istraživanja s odjela za starenje, King's College London, koja tvrde da ako do naše 75. godine zadržimo dobro zdravlje i vitalnost, velike su šanse da ćemo doživjeti 95. i osjećati se dobro. Danas čak imamo i naziv kojim se mjeri zdravlje u starijim godinama – "healthspan". Healthspan su znanstvenici definirali kao godine u kojima smo uživali u dobrom mentalnom i tjelesnom zdravlju. Sada se postavlja pitanje kako da maksimiziramo "healthspan"? Naravno, redovitim liječničkim kontrolama, promjenom životnih navika koja će uključiti pravilan odabir namirnica, održanje zdravije tjelesne težine, umjeren unos alkohola kao i prestanak pušenja."

NIKADA NIJE KASNO DA PROMIJENITE SVOJ ŽIVOTNI STIL

Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern, Feinberg School of Medicine, dokazali su da promjena životnih navika, tjelovježba prije 50. godine života može poništiti sva oštećenja srca koja su se dogodila prije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok