• Short title article: Kardiolozi su odlučili

Globalni zaključak vodećih američkih kardiologa je da je prehrana koja uključuje razumne porcije mesa bolja za vaše srce nego veganska prehrana.

Američka udruga za srce (AHA) ocijenila je 10 popularnih dijeta te njihove potencijalne benefite u sprečavanju bolesti srca, piše Daily Mail. Kriteriji su bili promoviranje zdrave hrane, manje šećera, soli i prerađene hrane te dnevna količina nutrijenata., piše Ordinacija.hr.

Najbolje su ocijenili DASH dijetu, kreiranu za ljude s visokim krvnim tlakom, te poznatu mediteransku djetu. DASH način prehrane preporučuje inače upravo AHA koja je i provela ovo ocjenjivanje. Bolesti srca su vodeći uzrok smrti Amerikanaca, čak oko 700.000 svake godine, pa ne čudi da je dijetu oformio njihov Nacionalni institut za zdravstvo.

Liječnici upozoravaju kako je mnogo faktora koji utječu na zdravlje srca, no prehrana je jedan od najvažnijih te onaj na kojeg se najlakše utječe. Velike količine soli, kolesterola te zasićenih masti povećavaju pritisak na arterije i mogu izazvati probleme s krvotokom. S druge strane, hrana bogata nutrijentima poput vitamina K, koji sprečava krvne ugruške, te cjelovitih žitarica, može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Od 0 do 100 bodova

AHA je svoje ocjene popularnih prehrambenih dijeta objavila krajem travnja u časopisu Circulation, a u svakoj od ocjenjivanih kategorija dodijeljivali su od 0 do 10 bodova. Keto i paleo dijeta, koje su jako populizirale društvene mreže, dobile su najlošije ocjene, dok je njihova DASH dijeta dobila savšenih 100/100 bodova. Kod nje je ključno da je smanjen unos masnih mesa poput svinjetine, govedine, a temelji se na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, nemasnom mesu te ribi. U prvom krugu, ocijenjenom kao najboljem za zdravlje srca,našle su se još mediteranska, pesketarijanska i lakto-ovo prehrana.

Mediteranska dijeta je izgubila bodove jer promovira pijenje crvenog vina, ali uključuje i masline te losos koji u pripremi mogu imati previše soli. Pesketarijanska dijeta također je nešto bodova izgubila na pripremi ribe sa soli. Veganska prehrana završila je tek u drugom krugu, a zamjerili su joj teškoću održavanja ovog isključivo biljnog načina života. Osim toga, zaključili su kako mnogi vegani pate od manjka vitamina B12, što može dovesti do gubitka kose, problema sa vidom te oštećenja živčanog sustava.

Keto i paleo dijeta su u zadnjoj grupi, s najlošijim ocjenama. Kod keta je problem što izbacuje gotove sve ugljikohidrate te ih zamjenjuje hranom bogatom masti i proteinima. Cilj je doći u ketozu, stanje u kojem tijelo koristi svoju mast, a ne ugljkohidrate kao primarni izvor energije. Dobila je loše ocjene na gotovo svim područjima. Paleo dijeta izbacuje svu hranu koja nije bila dostupna našim davnim precima te uglavnom uključuje meso, voće i povrće. Ideja je da naša tijela nisu evoluirala dovoljno kako bi procesirala modernu hranu. Iako izbacuje obrađenu hranu izbacuje i žitarice, mlijeko, gluten te šećer. Bodove je gubila na manjku cjelovitih žitarica, previše soli te kompliciranosti.

Ovo je konačni poredak:

Grupa 1

  • DASH – 100 (out of 100)
  • Pescatarian – 92
  • Mediterranean – 89
  • Lacto-Ovo – 86

Grupa 2

  • Vegan – 78
  • Low-fat – 78

Grupa 3

  • Very low-fat -72
  • Low-carb 64

Grupa 4

  • Paleo – 53
  • Keto – 31

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok