• Short title article: Nova studija

Već je odavno poznato da san utječe na gotovo sve što se događa u organizmu,te da je ključna komponenta za dobro psiho fizičko stanje; a prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, još jedan razlog da bolje pripazimo kako i koliko spavate je - zdravlje srca.

Za svoju su studiju o vezi između spavanja i zdravlja srca istraživači sa Sveučilišta Južna Florida proučavali podatke o raznim navikama spavanja 7.000 odraslih Amerikanaca kojima su redovito radili i pretrage srca. Također, sudionici istraživanja su preko noći nosili uređaj zvan actigraphy koji prati aktivnost i cikluse spavanja, a svako su jutro prijavljivali i koliko su zadovoljni sa spavanjem i odmorom protekle noći, te koliko su dan prije bili budni preko dana.

Rezultati studije potvrdili su da je za očuvanje zdravlja srca jedan od najvažnijih čimbenika redovito i kvalitetno spavanje, te da veći problemi sa spavanjem (kao što je npr. nedovoljno sna) mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje. "Naši nalazi pokazuju koliko je važnost da se razni zdravstveni problemi promatraju uz navike spavanja", rekao je glavni autor studije dr. Soomi Lee.

A iako se mislilo da su nekim srčanim bolestima sklonije žene nego muškarci ili obrnuto, istraživači su primijetili da spol sudionika nije utjecao na korelaciju između zdravlja srca i sna. Ukratko, kako biste srce održali zdravim trebate pripaziti na svoje navike spavanja koje vam treba biti prioritet, te si svake večeri osigurati idealne uvjete za kvalitetan odmor; bez svjetla, monitora ili buke; prenosi Mind Body Green.

"Dobro je što postoje mnogo stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da uvijek dobro spavate; od redovitog rasporeda spavanja, pa do smanjenja vremena pred ekranom, osobito neposredno prije spavanja, kao i uzimanje dodatnog melatonina u obliku dodatka prehrane", napisali su autori studije, dodavši i kako dobar san ne utječe samo na naše sposobnosti i raspoloženje preko dana, već će od njega dugoročno i srce imati koristi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok