• Short title article: Studija

Profesor neurologije na Harvardu i neurolog u Općoj bolnici Massachusetts W. Taylor Kimberly, autor je nove studije koja povezuje ultraprerađenu hranu sa zdravstvenim rizicima poput demencije i moždanog udara.

Iako nije novost da je ultraprerađena hrana povezana s lošim zdravljem, najnovija studija pomaže razumjeti ne samo koja bi hrana mogla biti zdrava ili nezdrava, već kako napraviti male, a zdrave promjene bez da je potpuno izbacimo. Studija je bila promatračka, što znači da ne može izravno reći je li prerađena hrana uzrokovala zdravstvene rizike. No, svakako nudi savjete o jednostavnim načinima donošenja zdravijih odluka, koje mogu pomoći zdravlju mozga i crijeva. Konkretnije, riječ je o tri savjeta. Navodi N1.

Možda najbitnji jest izbaciti barem dva nezdrava obroka tjedno kako bi se za deset posto smanjila mogućnost kognitivnih oštećenja.

“Prehranu je jako teško promijeniti. Mnogo je razloga zbog kojih jedemo ono što jedemo, kao što su vrijeme, praktičnost i proračun. Sve te stvari utječu na izbor prehrane koji donosimo”, rekao je Kimberly pa dodao:

“Godine istraživanja govore nam da je prerađena hrana dijelom štetna jer često nema dovoljno vlakana i proteina, kao ni vitamina i minerala. Ona se, uz to, sastoji od nezdravih sastojaka u prehrani, poput dodanog ulja, šećera, soli i konzervansa. To znači da ne možete nadoknaditi posljedice jedenja junk fooda konzumiranjem multivitamina ili ispijanjem zelenog soka nakon toga.”

Upravo zato, kao drugi se savjet napominje odabir hrane s mnogo vlakana, kao što su orasi i sjemenke. Primjerice, zamjena pomfrita za pečeni slatki krumpir pomaže u smanjenju soli i ulja u prehrani, a uz to donosi više vitamina i minerala.

Kao posljednji savjet, Kimberly ističe još jednu vrlo malu, ali važnu promjenu. Kod kupovine hrane potrebno je gledati njene sastojke i ciljati na one koje možete prepoznati.

“Ako pogledate sastojke i kažete si da tako nešto možete pronaći u kuhinji ili napraviti sami, onda ste na dobrom putu”, zaključuje Kimberly.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok