Osobe koje konzumiraju prženu hranu i pića koja sadrže šećer imaju više šanse za oboljevanje od srčanih bolesti, navode američki znanstvenici.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu American Heart Association, ono je trajalo šest godina i obuhvaćalo je više od 17 tisuća ispitanika diljem Amerike. Prenosi Telegram.hr.

Znanstvenici su otkrili da ljudi koji isključivo preferiraju prehranu omiljenu na američkom jugu, koja uključuje prženu hranu, jaja, prženu šunku, slaninu i pića sa šećerom, imaju 56-postotni rizik za dobivanje srčanog udara u idućih šest godina.

“Bez obzira na vaš spol, rasu ili mjesto života, ako ste pobornik južnjačke prehrane morali biste biti svjesni rizika od srčanih oboljenja.”, rekao je glavni autor istraživanja James Shikany, nutricionist na Sveučilištu Alabama.

Pet različitih grupa

“Potrebno je smanjiti unos pržene hrane i nju treba konzumirati najviše tri puta tjedno, a pečenu piletinu treba zamijeniti povrćem.”, navodi Shikany. Istraživanje je trajalo od 2003. pa do 2007. godine, a u tom periodu ispitanike se intervjuiralo telefonski, oni su obavljali redovan kućni pregled i ispunjavali su upitnike o prehrani.

“Ispitanike smo svakih šest mjeseci intervjuirali telefonski i postavljali im pitanja o njihovom zdravstvenom stanju, a taj je proces trajao šest godina.”, navodi se u istraživanju.

Ispitanici su podijeljeni u pet različitih grupa na temelju njihove prehrane. U prvoj grupi su se nalazile osobe koje preferiraju južnjačku prehranu, u drugoj osobe koje konzumiraju unaprijed pripremljenu hranu poput pizze ili meksičke hrane, u trećoj su se nalazile osobe koje jedu voće i povrće, u četvrtoj osobe koje preferiraju slatku hranu i u zadnju grupu su smještene osobe koje u prehrani koriste hranu baziranu na salati i alkoholnim pićima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok