Kao i u slučaju rudnika, propalih kombinata, uglavnom s područja na većinskom bošnjačkom području tako su platformaši smislili kako reprogramirati ili osloboditi dijela dugovanja prebacujući ravnopravno njihove obveze na troškove svih poreznih obveznika bez obzira iz kojeg dijela većeg entiteta dolaze.

U predizbornoj godini punoj populističkih zakona i odluka koju donose platformaške vlasti pod motom spasa sportskih kolektiva podvaljen je još jedan zakon koji ide u prilog nastavku bezakonja, legaliziranja izbjegavanja plaćanja obveza prema državi dok pak s druge strane postoje i presude ili odluke po kojima su kažnjeni pojedinci ili blokirani računi drugih kompanija upravo zbog neizmirenja obveza.

Rudnici, poduzeća, klubovi

Kao i u slučaju rudnika, propalih kombinata, uglavnom s područja na većinskom bošnjačkom području tako su platformaši smislili kako reprogramirati ili osloboditi dijela dugovanja prebacujući ravnopravno njihove obveze na troškove svih poreznih obveznika bez obzira iz kojeg dijela većeg entiteta dolaze. Zastupnici Zastupničkog doma Skupštine FBiH usvojili su na izvanrednoj sjednici Prijedlog zakona o naplati i otpisu dijela dugova sportskim klubovima, no takav prijedlog, ako je suditi prema raspoloženju većine hrvatskih izaslanika, neće dobiti potporu u Domu naroda. Naime, već dugo pojedini nogometni klubovi, prije svih Sarajevo nastoje se izvući iz financijske kaše, osobito nagomilanih dugova Poreznoj upravi FBiH. Klubovi pokušavaju s vlastima sklopiti sporazum o otpisu glavnice duga ili barem o otpisu kamata. Jer, u tijeku je proces licenciranja klubova za Uefine kupove na ljeto. Licencija će biti uskraćena svima koji se duga ne riješe, ili ne potpišu sporazum o reprogramiranju duga s Poreznom upravom.

Upitna Europa

Osim premijerligaša, poreznicima po podacima od 15. studenoga 2013. godine duguju i prvoligaš Sloboda oko 2,738.000 KM, te KK Bosna 843.000, USD Bosna 4,449.000, Odbojkaški savez BiH 158.000 ili pak ugašeni KK Sloboda Dita 2,127 milijuna. Od klubova koji se bore za nastup u Europi najveći su dužnici Čelik 4,080.000 KM, Sarajevo 2,221.000 Željezničar 2,648.000, Zrinjski kao iznimka 995.000, Olimpic 478.000, te Velež 119.000. Prema prijedlogu, zakonom bi se uredili uvjeti i postupak naplate dospjelih, a nenaplaćenih dugova do 31. prosinca 2013 – otpis zateznih kamata i umanjenje glavnice. Klubovima se nudi potpis sporazuma o reprogramiranju. Postavlja se opravdano pitanje je li otpis dugova ovim klubovima ustvari nagrada za neuredno ponašanje i kršenje zakona. I, je li to na određen način kazna klubovima koji su obveze uredno i na vrijeme izvršavali kao NK Široki Brijeg koji nema marke duga.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok