Hrvatski atletičar Filip Mihaljević osvojio je brončanu medalju u bacanju kugle na Europskom dvoranskom prvenstvu u poljskom Torunu!

Hrvatski rekorder je tako dodao i drugu broncu svojoj kolekciji medalja s velikih natjecanja, treće mjesto zauzeo je i prije pet godina, na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu 2016. godine.

Zlato je osvojio Čeh Tomaš Stanek (29) sa 21.62m, a srebro branitelj naslova, Poljak Michal Haratyk (28), sa 21.47m.

Mihaljević je svoj najbolji večerašnji hitac ostvario u trećoj seriji, a odlične rezultate imao je i u drugoj te četvrtoj seriji, kada je njegova kugla slijetala na 21.17 m, odnosno 21.27 metara.

Hicem iz treće serije Mihaljević je tako za tri centimetra nadmašio četvrtoplasiranog Portugalca Francisca Bela, koji je s 21.28 metara iz druge serije postavio novi nacionalni rekord, ali ni to mu na kraju nije bilo dovoljno za medalju.

Hrvatski je rekorder bio među osvajačima medalja od prve do posljednje serije te je posve zasluženo stigao do odličja. Ujedno je Mihaljević postao tek drugi hrvatski atletičar s medaljom s dvoranskih europskih prvenstava. Dosad je odličja osvajao samo Branko Zorko, koji je 1992. osvojo broncu, a 1994. srebro na 1500 metara.

I Stanek i Haratyk su svoje najbolje hice ostvarili u petoj seriji, a Čeh je nadmašio Poljaka za 15 centimetara i tako stigao do zlata. Stanke je tako kompletirao set odličja s dvoranskih europskih prvenstva, 2017. u Beogradu je bio srebrni, a u Glasgowu 2019. brončani.

Haratyk je do danas bio europski prvak i u dvorani i na otvorenom, a sada mu ostaje još naslov na otvorenom kojega je osvojio 2018. u Berlinu.

Ovo je bio četvrti put da je neki bacač kugle iz Hrvatske bio u finalu EP-a, a 14. hrvatski finale ukupno na europskim dvoranskim prvenstvima.

Dosad je najbolji rezultat hrvatskih bacača kugle bilo četvrto mjesto Nedžada Mulabegovića iz Pariza 2011. godine. Stipe Žunić bio je peti 2017. i sedmi 2015. godine.

Peti je večeras bio Wictor Petersson (Švedska), šesti Armin Sinančević (Srbija), sedmi Marcus Thomsen (Norveška) i osmi Mesud Pezer (Bosna i Hercegovina).

U kvalifikacijama na 400 m nastupio je jutros i Mateo Ružić, koji je bio peti u svojoj kvalifikacijskoj skupini, a samo su dvojica najboljih iz svake grupe izborili mjesto u polufinalu. Ružić je među 49 trkača imao 26. rezultat.

Od hrvatskih predstavnika u Torunu će nastupiti još dvije atletičarke, Ivana Lončarek i Klara Koščak, koje će startati u subotnjim kvalifikacijama na 60 m prepone. (Hina/HRT)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok