Izborniče, koju biste reprezentaciji dali ocjenu za rujanske nastupe protiv Rusije (0:0), Slovačke (1:0) i Slovenije (3:0)?, pitali smo jučer Zlatka Dalića u Splitu, prije njegova polaska u rodno Livno.

– Da smo pobijedili u Moskvi, dao bih nam čistu desetku. Ovako ipak devetka – odgovorio nam je izbornik Hrvatske.

Piše: Večernji list

Zlatko Dalić, uz neznatne trenutke kreativnoga bljedila vatrenih u Moskvi, doista je odradio odličan posao i vratio povjerenje javnosti, poljuljano nakon Europskog prvenstva. Za usporedbu, prije godinu dana bio je to crni rujan za Hrvatsku: 1:4 s Portugalom, 2:4 s Francuskom.

Nikoga nisam otpisao

– Naravno da su bodovi važni, ali meni je u ovim akcijama još bitnije bilo vidjeti to htijenje, kompaktnost momčadi, tu količinu trke. Čak ni ja nisam očekivao da će to biti tako jaka energija – istaknuo je Dalić pa nastavio:

– Što je bilo ključno? Rekao bih – odabir igrača. Evo, osim Ćaleta-Cara odlučio sam pozvati igrače koji u klubovima igraju, koji drže dobru formu. I evo, dobio sam “gladne” i željne igrače, dobio sam ono što na Euru nisam imao. Priznajem, i ja sam se u nekim stvarima promijenio. Bio sam previše popustljiv, pozivajući iz čisto ljudskih razloga neke igrače nestandardne u klubovima, pa mi se to obilo o glavu. Nisu ti dečki bili krivi za tu svoju situaciju, ali ja sada više u takve kompromise neću ulaziti.

Izbornik će, kaže, još rigoroznije inzistirati na disciplini unutar redova reprezentacije.

– Čim osjetim bilo kakvo nezadovoljstvo kod nekog igrača zbog toga što ne igra, čim on to svojim govorom tijela pokaže, taj više neće biti s nama – ističe Dalić.

Jesu li izvedba i rezultat protiv Slovenije pravo mjerilo snage Hrvatske? Naime, još ne tako davno u susretima s momčadima iz europskog vrha bili su ispod njihove razine.

– Neću dopustiti da upadnemo u grešku i budemo euforični nakon ove pobjede, kao što nisam ni poraze doživljavao tragičnima. Neće nas ovo ponijeti, jer naprosto – to nije još to. Mi smo dobri, pokazali smo puno dobrih stvari u našoj igri, ali mi još nismo onakvi kakvi bismo trebali i mogli biti. Sve ovo dobar je pokazatelj i imamo razloga biti zadovoljni, ali mi još ništa nismo napravili – tvrdi Dalić.

Kako niste? Pa prvi steu skupini, imate sve u svojim rukama, otvoren je Hrvatskoj put prema Svjetskom prvenstvu.

– Da, imamo dobru poziciju, ali mi još nismo tamo, u Kataru! Pred nama su četiri utakmice i ne smijemo si dopustiti nikakvo opuštanje. Evo, za mene će utakmica s Ciprom biti kao finale Svjetskog prvenstva, tako je doživljavam! Ja ne vjerujem da Rusi mogu dobiti i Slovence i Slovake, ali ne želim uopće o tome razmišljati. Želim sve razriješiti prije posljednjega kola i susreta s Rusima u Splitu. Ne želim da ta utakmica bude odlučujuća, nego slavljenička – napominje izbornik.

U listopadu se vraćaju Modrić i Budimir, netko će otpasti. Što to znači primjerice za Brekala?

– Ponavljam, nikoga nisam otpisao, nikome zatvorio vrata. Svi se imaju priliku nametnuti svojim igrama u klubovima. Mi ih sve pratimo – odgovara Dalić.

Čak i Rebića? Jeste li uopće pokrenuli postupak protiv njega?

– Nisam, zašto bih pokrenuo? Ja njemu ništa ne zamjeram. Ali, neću sad razgovarati o Rebiću, nije on tema – kaže Dalić.

Pohvalili ste obranu, koja u kvalifikacijama tri utakmice zaredom nije primila gol. No ne možemo pobjeći od činjenice da su nas u Moskvi i Bratislavi spašavali vratari?

Puno smo poboljšali prekide

– Pa ne možete očekivati da dođete u Moskvu i da Rusi ne naprave nijednu šansu. A zar vratari nisu dio momčadi, zar oni nemaju odgovornost? Meni su nastupi naše obrane bili ohrabrujući, nismo primili nijedan gol iz prekida, dakle i u tom segmentu bolji smo nego prije – zadovoljan je izbornik.

I na kraju, dotaknuli ste se u Splitu i kapetana Modrića, čiji se povratak očekuje u listopadu. No dobra je vijest da je reprezentacija pokazala i da može nadomjestiti Luku?

– Luku pojedinačno ne može zamijeniti nitko, jer on je jedinstven. No može ga nadomjestiti momčad svojim angažmanom i u tome je uspjela. Modrić nam je, naravno, važan, mi ga trebamo. U stalnom smo kontaktu, čuli smo se, on je i u kontaktu sa suigračima.

Očekujete li Luku i u Kataru kada već zagazi u 37. godinu?

– Najprije, u Kataru očekujem Hrvatsku, a onda s njom i Luku Modrića – zaključio je Dalić.

7. kolo, (8. listopada, 20.45): Cipar - Hrvatska, Rusija - Slovačka, Malta - Slovenija

REZULTATI 6. KOLA:

Hrvatska - Slovenija 3:0

Slovačka - Cipar 2:0

Rusija – Malta 2:0

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok