• Short title article: Hoćemo li u Njemačku?

- Činjenica je da je ovo nedopustivo i da moramo tražiti kvalitetnija rješenja. Imao sam svoje ideje i razmišljanja, ali nisam htio ništa dirati dok nam ide dobro - rekao je izbornik.

Nakon dva bolna poraza protiv Tuske (0:1) u Osijeku i protiv Walesa (1:2) u Cardiffu, hrvatska nogometna reprezentacija pala je s prvog na treće mjesto kvalifikacijske skupine za Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj.

Bile su to dvije neprepoznatljive utakmice za vatrene, nakon kojih više ne ovisimo sami o sebi pri plasmanu za Euro i moramo čekati kikseve Walesa.

Poslije utakmice u Walesu izbornik Zlatko Dalić je istaknuo da je preuzeo odgovornost za poraze, a dan kasnije je gostovao u Dnevniku Nove TV. Prenosi Večernji.hr.

- Imali smo sjajnu situaciju do prije mjesec dana, a sad smo bili jako loši. Ovo što smo odigrali bilo je ispod svake razine. Preuzeo sam odgovornost. Ništa nije vodilo ovome nakon rujna i Lige nacija. Nisam reagirao, nisam osjetio ovu situaciju, to je moja odgovornost, nisam bio dobar - započeo je Dalić, pa nastavio:

- Nikad nam se nije dogodilo da smo bili ovako loši u dvije utakmice, bez agresije i ideje, nismo zapucali na gol, bili smo neprepoznatljivi i loši. Nije problem pristupa, već spremnosti igrača i mogućnosti. Dosta igrača je van svojih momčadi. Turska i Wales su bili kvalitetniji od nas, nismo bili ni blizu. Nisu kod nas zakazala dva ili tri pojedinca, svi smo bili loši. Ja prvi - rekao je Dalić.

- Činjenica je da je ovo nedopustivo i da moramo tražiti kvalitetnija rješenja. Imao sam svoje ideje i razmišljanja, ali nisam htio ništa dirati dok nam ide dobro. Vjerojatno možemo očekivati nove pozive novim igračima, da donesem odluke o kojima sam razmišljao. Moram ovo proanalizirati i izaći iz komforne zone u kojoj sam živio i u kojoj su živjeli igrači.

- Teško je očekivati da će bljesnuti neki igrač koji je tek došao. Neću o pojedincima preko medija. Činjenica je da smo svi podbacili. Vida? Protiv Turske smo imali nesigurnosti zbog lošeg postavljanja. S Vidom sam htio dobiti stabilnost i sigurnost, iskustvo. 

- Nedostaju nam Perišić i Kramarić, oni su u mom mandatu imali najviše golova i asistencija. Oni su rješavali utakmice i jako su nam falili obojica. Sosa je u Ajaxu upao u probleme i nije igrao zadnje tri utakmice pa nije puno igrao. Moramo tražiti druga rješenja, kad naši veznjaci nemaju svoj dan, onda ne igramo dobro. Moramo se sabrati i naći ono što je najbolje za ono što nas čeka - rekao je izbornik.

- Teško su nam pali ovi porazi. Očekivanja i ambicije su velike, tako smo ih postavili. Nije dobro sve što ne napravimo, a da nije najbolje na svijetu. Treba nekad pasti i ustati, ja ću izaći iz ovoga jači kao i uvijek.

Između ostalog dogodila se i situacija s odlaskom Marka Livaje iz hrvatske reprezentacije neposredno prije posljednjeg ciklusa.

- Žao mi je što se dogodilo ovo s Livajom. Poslao sam mu poruku prije okupljanja, zvao sam ga, nije mi se javio, ne znam zbog čega. Ne vjerujem da je razlog za odlazak iz reprezentacije par povika s tribina, žao mi je zbog toga. Možda bismo s njim osvojili Ligu nacija.

- Neću razmišljati što će biti ako se ne plasiramo na Euro. Plasirat ćemo se, sad ćemo se još više skupiti, vjerujem u ovo što radim. Šest smo godina bili sjajni. Sad su teški trenuci, treba preuzeti odgovornost, a ne se sakriti. Dogode se loši dani, vjerujem da ćemo ići na Euro - zaključio je izbornik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok