• Short title article: One Chip Challenge

Četrnaestogodišnji dječak iz Massachusettsa u SAD-u preminuo je prošli petka, tek nekoliko sati nakon što je pojeo komadić čipsa posut začinom načinjenim od dvije najljuće papričice na svijetu, Carolina Reaper i Naga Viper.

Reklamira se kao One Chip Challenge (izazov jednog komadića čipsa), a ovaj jedan komad prodaje se u kutiji u obliku lijesa na kojoj je nacrtana crvena lubanja, kao i popis upozorenja trudnicama ili onima sa zdravstvenim problemima da ne konzumiraju sadržaj,” prenosi Science Alert.

Četrnaestogodišnji Harris Wolobah bio je zdravi tinejdžer bez ikakvih zdravstvenih problema kojima bi se mogle objasniti komplikacije. Ipak, nedugo nakon što je pojeo čips, otišao je do školske medicinske sestre gdje se požalio na bol u trbuhu. Nekoliko sati nakon što je poslan kući, Wolobah se onesvijestio i prestao disati. Proglašen je mrtvim usprkos silnom trudu bolničkih specijalista i bolničara.

Još se čekaju rezultati biopsije kojima bi se potvrdila smrt, no Harrisova majka već je pozvala na povlačenje proizvoda s polica dućana.

“Želim podići svijest među roditeljima da znaju da to nije sigurno,” rekla je Lois Wolobah za New York Times.

Ovaj čips prodaje tvrtka Amplify Snack Brands, podružnica Hershey Companyja, a radi se više o ekstremnom sportu nego o grickalici. Potrošače se poziva da što je više moguće pokušaju odgoditi ublažavanje osjećaja pečenja i boli nakon jedenja čipsa.

Svake godine kompanija izda novu formulu za izazov, upotrebljavajući sastojke izrađene od niza papričica poznatih po svojoj nevjerojatnoj ljutini.

Prošle godine čips je bio posut začinom od papričica Carolina Reaper i Trinidad Scorpion. Ove godine Scorpion je zamijenila papričica Naga Viper, koja je 2011. nakratko bila proglašena najljućom na svijetu.

Intenzivna ljutina papričica rezultat je kemijske igre: molekule sastojka kapsaicina izazivaju aktivaciju živaca zaduženih za detekciju ljutine. Što više kapsaicina papričica sadrži, to će glasnije naši živci upozoravati na “vatru.”

Uzorak obične jalapeno papričice iznosi nekih 10.000 Scovilleovih jedinica ljutine (SHU), standardizirane mjere za koncentraciju kapsaicina. Jalapeno papričice relativno su blage, između 2.000 i 8.000 SHU-a.

Carolina Reaper drži svjetski rekord, s preko 2 000.000 SHU-a. Naga Viper blizu je najljuće, s 1 400.000 SHU-a.

Uvjeravanje naših usta i probavnog trakta da su doslovno u plamenu može izazvati uzbuđenje i oslobađanje hormona sreće. Tijelo se na taj način motivira da nadiđe bol i pobjegne od vatre.

Istovremeno, tijelo se priprema za ogromnu bol koju misli da će morati popraviti, pripremajući upalne reakcije kako bi pokrenulo “popravak”, otvarajući krvnih žila kako bi ohladilo vitalne organe, i tjerajući probavni trakt da otpusti svoj sadržaj.

U ekstremnim slučajevima, posljedice mogu biti dramatične. Društveni mediji nude sate i sate videa na kojima pojedinci psuju, znoje se i lupaju o stol dok pokušavaju ne povratiti pileća krilca prekrivena ljutim umacima ili rekordno ljute papričice.

Ozbiljne komplikacije od ovakve tjelesne reakcije – poput opasnog sužavanja cerebralnih arterija ili oštećenja jednjaka zbog opetovanog povraćanja – na svu sreću su rijetke, a smrtni ishodi, iako zabilježeni, još su rjeđi.

Nejasno je što je moglo prethoditi komplikacijama koje su dovele do smrti dječaka, ako je zaista ovaj čips odgovoran. Tvrtka je izdala priopćenje u kojem izražava sućut, ali nisu željeli dalje komentirati. Nakon incidenta ipak je došlo do povlačenja proizvoda s polica dućana u SAD-u.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok