Uprava Srednje strukovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” u Livnu odavno je shvatila da se nalazi na tržištu te potencijalne učenike pokušava privući zanimanjima koja će im omogućiti zaposlenje, a ne popunjavanje kategorije nezaposlenih na zavodu za zapošljavanje.

S više prakse i otvaranjem novog smjera, poljoprivredno-prehrambeni tehničar, žele doprinijeti razvoju poljoprivrede, koja je već uvrštena u strategiju razvoja HBŽ-a. Piše Večernji list BiH.

U tome su im pomogli županijska Vlada i UNDP koji je vlastitom analizom došao do zaključka da ovdašnja poljoprivredna gazdinstva počivaju na stanovništvu prosječne starosti od 55 do 60 godina te da nitko ne obrazuje mladi kadar kojim bi se ta slika promijenila.

Vahidin Ogrešević, voditelj Regionalnog ureda UNDP-ja u Bihaću, u vezi s tim istaknuo je kako su sa zadovoljstvom prihvatili prijedlog za pomoć te dodao:

- Svakako je vrlo logično da i u obrazovnom sustavu postoji smjer za nove poljoprivredne kadrove, tako da se i dalje može nastaviti raditi na razvoju poljoprivrede. U tom cilju osigurali smo plastenik sa sustavom za navodnjavanje i grijanje, opremili kabinet te donirali nekoliko računala.

Za vrijeme razgovora o ovom projektu u plasteniku smo zatekli nekolicinu učenika. Kako bi oslobodili prostor za zelenu salatu, vrijedne ruke brale su posljednje plodove rotkve, a ranije su već izvadile krumpir. Aldin Bajrić nam je kazao kako voli raditi s biljkama, da mu se i roditelji bave poljoprivredom te da mu je želja, ako s uspjehom završi srednje obrazovanje, upisati i poljoprivredni fakultet. Da je poljoprivreda zanima, kazala nam je i Amira Šehić iz Gubera kod Livna. I njezini se roditelji bave tom djelatnošću već dulji niz godina, svoje znanje želi proširiti te je dodala da plastenik ima velike prednosti, o biljkama se bolje skrbi, manje su izložene štetočinama, a i prinosi su bolji.

Sve što je proizvedeno u plasteniku učenici drugih smjerova u ovoj strukovnoj školi prerađuju (pripremaju) u školskoj kuhinji, a potom i poslužuju u kantini, kazao nam je ravnatelj prof. Saša Grabovac te dodao kako je ponosan na brojna zanimanja i uspjehe svojih učenika. Jedini nedostatak je taj što ne mogu proizvedeno plasirati na tržištu, no, to je već problem nedostajuće zakonske regulative, te se nada da će donošenjem novog zakona o srednjem strukovnom obrazovanju HBŽ i tu barijeru prebroditi. Tako bi nastavnici svojim radom i radom učenika značajno doprinijeli poboljšanju uvjeta rada u ustanovi koja svakim danom sve više postaje škola za život. A do donošenja zakona, učenici i školska uprava za pet livanjskih obitelji u stanju socijalne potrebe osiguravat će jedan topli obrok dnevno te će njihov kabinet za kuhare i konobare dobiti i odjeljak mini pučke kuhinje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok