Sedam općina u Federaciji BiH odabrano je za korisnike Grant sheme "Unaprjeđenje poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine" za 2017. godinu, objavilo je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

Na rang-listi dobitnika grant sredstva, prema javnom pozivu koji je objavljen polovinom ožujka, su općine Maglaj, Ilijaš, Mostar, Kalesija, Grude, Livno i Gradačac.

Vlada FBiH osigurala je ukupno 1.000.000 KM za projekt unaprjeđenja poduzetničkih zona. Iznos sredstava za korisnike ne može biti niži od 75.000 KM niti viši od 150.000 KM. Sufinanciranje jedinica lokalne samouprave koje apliciraju za bespovratna sredstva iz Grant sheme je minimalno 25% od ukupne vrijednosti projekta.

Sredstva iz Grant sheme će se usmjeriti na izgradnju nove i unaprjeđenje postojeće infrastrukture u okviru poduzetničkih zona u FBiH kao preduvjeta za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini.

Osnovni ciljevi Grant sheme su izgradnja komunalne infrastrukture unutar poduzetničke zone tamo gdje njen nedostatak predstavlja prepreku razvoju poduzetništva, kao i unaprjeđenje usluga za razvoj poduzetničke zone.

Projektom se očekuje unaprjeđenje najmanje 7 poduzetničkih zona u FBiH, koje pružaju kvalitetno i pristupačno okruženje za ekonomske aktivnosti i investicije, najmanje 20 osnovanih ili proširenih poslovnih subjekata i najmanje 150 novih radnih mjesta u poduzetničkim zonama kao rezultat unaprjeđene infrastrukture unutar zone.

Ukupno trajanje projekta je 7 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa odabranim korisnicima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok