Radi se o tome da je HDZ BiH postao obiteljska stranka obitelji Krišto, zajedno s onim ljudima koji vjerno slušaju i izvršavaju sve ono što se od njih traži, kazao je Dalić na Skupštini. Piše Dnevni list.

Draško Dalić smijenjen je s pozicije premijera Hercegbosanske županije. Očekivan je to rasplet političko-trgovačke trakavice koja se posljednjih mjeseci odvijala u toj županiji.

Na jučerašnjoj županijskoj skupštini za Dalićevu smjenu ruke je diglo 18 od 24 zastupnika. Uz očekivane ruke HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, Dalića su s premijerske pozicije ‘gurnuli’ Marko Ursa iz Pravaško-seljačkog saveza, Ilija Šljivić i Ivica Matković iz NS Radom za Boljitak, te Jozo Sliško iz SDP-a. Novi županijski premijer je Ivan Jozić (HDZ BiH).

Prozvao ‘trgovce’

Dalić nije samo smijenjen, već će, kako saznajemo, biti izbačen iz stranke jer je javno po imenice prozvao članove HDZ-a BiH za katastrofalno ponašanje koje šteti narodu. U prilog tomu ide i njegov jučerašnji govor u kojem je imenom i prezimenom prozvao zastupnike koji su se, kako je kazao, ‘prodali’ lokalnim moćnicima. Dalić je nabrojao kome je za ‘ruku’ zaposlena supruga, kome sin, tko je dobio poticaje za poljoprivredu…

– Radi se o tome da je HDZ BiH postao obiteljska stranka obitelji Krišto, zajedno s onim ljudima koji vjerno slušaju i izvršavaju sve ono što se od njih traži. Ovdje bih posebno naglasio ministra MUP-a, jer ja većeg poltrona od tog gospodina nisam u životu vidio, kazao je Dalić na Skupštini.

S ‘druge strane’ zastupnik HDZ-a BiH Branko Krišto kazao je da HDZ BiH nije zadovoljan radom predsjednika Vlade i da je zbog toga zatražena njegova smjena.

Dalić se na smjeni s premijerske pozicije ‘zahvalio’ obitelji Krišto nedvojbeno kazavši da je ‘klan’ Krišto odigrao čitavu igranku ‘rekonstrukcije’ Vlade HBŽ-a.

– Posebno se zahvaljujem gospođi Borjani Krišto i njezinom mužu Branku Krišti, njihovom zetu ministru Ivici Brešiću, kao i nevjesti Tihani Krželj…, kazao je sarkastično Dalić naglasivši da smatra kako je takav, obiteljski, način vladanja prevaziđen, te da na izborima 2018. godine takva politika neće proći.

Bez obzira na sve, i dalje smatra da je HDZ BiH najjača stranka u Hrvata, ali…

– HDZ BiH jeste najjača stranka u Hrvata, ali u HBŽ-u ima totalno pogrešno vodstvo koje ne želi demokratizaciju stranke i ne želi shvatiti da se stranka ne smije voditi izvan institucija. Očito je da trenutačno rukovodstvo HDZ-a BiH ne zna na taj način funkcionirati. Njihov jedini način funkcioniranja je teška autokracija, despotizam, dinastija… Umislili su se da su Bogovi na zemlji, žele imati sve u svojim rukama i sa svim životima, i pojedinačnim i zbirnim, upravljati i usmjeravati u onom pravcu u kojem oni žele, oštro je poručio Dalić. Piše Dnevni list.

Nediljko Rimac, zastupnik HDZ-a 1990, dao je podršku Daliću. Jučerašnju sjednicu slikovito je nazvao švedskim stolom i trgovačkim centrom, aludirajući na ponude zastupnicima da glasaju za Dalićevu smjenu.

Okuplja se novi blok kontra HDZ-a BiH?

Zanimljivo, Dalić je svoje sada već bivše kolege iz HDZ-a BiH prozvao i za izbornu krađu, te je apelirao na međunarodnu zajednicu da na izborima 2018. stavi pod kontrolu glasačke kutije jer će u protivnom ponovno doći do izborne krađe. Čak je kazao kako već sada ima informacije da je jedan ministar, kojeg nije imenovao, ima zadatak da ‘osigura’ kontrolu glasačkih kutija.

– Takva zla politika mora pasti! Bez kontrole međunarodne zajednice ova ekipa će ponovno pobijediti na izborima. Nadam se da će biti onih koji im neće ponovno dopustiti izbornu krađu, poručio je bivši premijer, podcrtavši da u Vladi HBŽ-a ima ljudi kojima ta Vlada služi samo kao krava muzara iz koje izvlače novac za ‘obiteljske’ udruge, pojedincima koje treba ‘kupiti’…

Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati u HBŽ-u nakon jučerašnje rekonstrukcije Vlade. Situacija se sada ponovno vraća pod kontrolu ‘stožernika’, ali događaji u posljednjih nekoliko mjeseci na tom području pokazali su da najjača stranka u Hrvata ne može mirno čekati slijedeće izbore. Premalo je onih koji imaju sve, a previše onih koji nemaju ništa! Stvorio se veliki jaz između nekolicine bogatih, koji su doslovce namirili i svoje unuke, naspram brojnih obitelji koje su zbog neimaštine sreću potražile preko granice. Dogodio se i slučaj gađanja kamenom Borjane Krišto. Zanimljivo, jučer je na skupštini bio prisutan Frano Krišto, mladić kojeg čeka suđenje upravo zbog bacanja kamenja u pravcu zamjenice predsjednika HDZ-a BiH.

Hoće li se na terenu okupiti neka nova politička alternativa? Vjerojatno hoće. Dalić će vjerojatno pokušati s HDZ-om 1990., Hrvatskom nezavisnom listom i s još pokojom strankom okupiti neki blok koji će raditi na rušenju trenutačne vladajuće strukture iz HDZ-a BiH.

Puzigaća umjesto Mihajlovića

Novoizabrani premijer Ivan Jozić iz HDZ BiH rekao je da će sastav njegovog kabineta činiti četiri ministra iz HDZ BiH, tri iz SNSD i jedan iz SDA.

Ministarske pozicije zauzet će Petar Galić, Darinko Mihaljević, Stipe Šarac i Ivica Brešić iz HDZ BiH, Hikmet Hodžić iz SDA i Vasilija Broćeta, Miloš Bauk i Jovo Paripović iz SNSD.

Na sjednici je razriješen dužnosti i zamjenik predsjednika Skupštine Slaviša Mihajlović, koji je na tu poziciju imenovan kao kandidat SNSD, ali je u međuvremenu napustio tu stranku. Mihajlovića je na toj funkciji zamijenio SNSD-ovac Drago Puzigaća.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok