Udruga gospodarstvenika i poslodavaca Tomislavgrad prekjučer je održala svečanu sjednicu Skupštine u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu, a u poslijepodnevnim satima zajedničko druženje nastavljeno je u šumarskoj kući u Grlima.

Cilj jučerašnjeg okupljanja bilo je upoznavanje domaćih i inozemnih gospodarstvenika, te stvaranje novih poslovnih veza.

Na svečanoj sjednici pored gospodarstvenika, članova udruge, nazočilo je i nekoliko Duvnjaka koji imaju uspješne poslove u Hrvatskoj ili u zapadnoeuropskim zemljama. Predstavnici Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad također su nazočili u najjačem sastavu. Vladu Hercegbosanske županije predstavljao je predsjednik Vlade, gosp. Ivan Jozić, a nazočili su i ministri financija te znanosti prosvjete, kulture i športa, gosp. Stjepan Šarac i gosp. Petar Galić. Nazočnost predsjednika OV Tomislavgrad, gosp. Luke Krstanovića i načelnika gosp. Ivana Vukadina se i podrazumijevala. Pozivu se odazvao i gvardijan duvanjskog samostana, fra Sretan Ćurčić. Sjednici je nazočio i gosp. Dragan Bagarić, konzul za ekonomska pitanja u Konzulatu BiH u Munchenu.

Nakon uvodnog dijela i predstavljanja Udruge skupu su se nakratko obratili predsjednik skupštine, gosp. Tomislav Batarilo te predsjednik udruge, gosp. Robert Zorić, a tajnica udruge ukratko je predstavila gospodarsko stanje u općini Tomislavgrad temeljeno na izvješću agenciji Bisnode BiH.

Potom su se skupu obratili članovi iz političkog života. Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije posebno je istaknuo svoju punu angažiranost usmjerenu prema gospodarstvenicima, te najavio i konkretne mjere koje će Vlada HBŽ uskoro usvojiti, a to su subvencija kamate na kredite proizvodnim firmama te uvođenje dječjeg doplatka u HB županiji, ali je istaknuo da će o tome biti više detalja na radnoj sjednici koju Vlada Hercegbosanske županije planira održati s gospodarstvenicima u općini Tomislavgrad.

Zanimljivo je bilo i obraćanje gospodarstvenika koji žive i rade izvan BiH. Gosp. Jure Krstanović govorio je o svojim poslovima u Hrvatskoj, te o skorom početku poslova u BiH vezanim za veleprodaju i maloprodaju pića, te o aktivnostima na otvaranju sirare u Šujici. Gosp. Stipan Vardić govorio je o svojim poslovima u Švicarskoj te o teškoćama s kojima se suočio pri pokušaju pokretanja poslova u BiH. Sasvim otvoreno je naveo da je najveći problem u BiH ostatak komunističkog mentaliteta na svim razinama administracije. Konzul za ekonomska pitanja u Konzulatu BiH u Munchenu, gosp. Dragan Bagarić, rekao je da je danas u svojstvu Duvnjaka koji želi pomoći svom rodnom kraju, a ne kao državni službenik. Naveo je nekoliko podataka o visini sredstava koje dijaspora dostavlja u BiH, te uputio na institucije koje mogu pomoći pri uspostavljanju kvalitetnih poslovnih veza.

Gvardijan duvanjskog samostana, fra Sretan Ćurčić pozdravio je sve nazočne, istaknuo vrijednost ove udruge, posebno zbog jednostavnosti i otvorenosti svih sudionika. Sve je potaknuo da pored ekonomskih kriterija razmisle i o duhovnoj dimenziji poslovanja. U svezi s tim pozvao je sve gospodarstvenike na zajedništvo i upornost, te još jednom naglasio da su samostanska vrata uvijek otvorena. Pozvao je i sve da obiđu duvanjsku baziliku i ostale samostanke prostore, kako bi se uvjerili u vrijednosti onoga što je duvanjski čovjek uradio i u puno težim vremenima, kada je bilo puno manje materijalnog ali i puno više duhovnog. Svi nazočni poziv su prihvatili te nakon sjednice posjetili baziliku, knjižnicu, franjevački muzej i druge prostorije.

U poslijepodnevnim satima druženje je nastavljeno u šumarskoj kući u Grlima gdje su se pridružili još neki gospodarstvenici.

Iako je susret organiziran u vremenu godišnjih odmora i zauzetosti velikog broja sudionika, svi sudionici jednodušni su u ocjeni da je okupljanje ispunilo svoju svrhu, da su dogovoreni novi sastanci i posjeti, te da očekuju da će plodovi ovih susreta biti vidljivi na sljedećem sličnom okupljanju za godinu dana.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok