Sindikat djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije (HBŽ) reagirao je na informacije iz Federalnog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja, koji je prošloga tjedna objavio izračun mirovina policijskih djelatnika prema za sada nepotpisanom sporazumu između Vlade Federacije BiH i Unije samostalnog sindikata policije FBiH.

U tom izračunu navodi se kako bi prosječna mirovina policajaca i narednika sa srednjom stručnom spremom, koji su pravo na mirovinu stekli u prvoj polovini ove godine, iznosila 1.094,51 maraka, no u Sindikatu djelatnika MUP-a HBŽ-a kažu kako taj izračun ne može biti točan.

Iz Sindikata navode kako policijski službenik u HBŽ-u s činom policajac ima plaću sa dodatkom od 30 posto u visini 771,61 maraka te njegova mirovina, kako po postojećim, a tako i po novom zakonu, prema kojem bi policijski službenik imao 25 posto manju mirovinu od sadašnje, ista ne može iznositi 1.094,51 maraka.

"To je najbolji pokazatelj da izračuni prosječne mirovine policijskog službenika nisu točni i da je stvarni cilj bio da se stvori pogrešna slika o visini plaće i mirovine policijskog službenika", priopćeno je iz Sindikata djelatnika MUP-a HBŽ-a.

Dodaje se kako se policijske sindikaliste sa županijske i federalne razine u javnosti pokušava prikazati kao protivnike usvajanja novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju što, ističu iz Sindikata, nije točno.

U priopćenju se navodi kako predstavnici policijskih sindikata traže da se u prijelaznim i završnim odredbama zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju odredi da će se policijski službenici umiroviti po posebnim propisima.

"Ukoliko ne dođe do pravičnog rješenja u novom zakona o MIO/PIO, a koji se odnosi na umirovljenje policijskih službenika i izračun njihovih mirovina, Sindikat će poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere i radnje koje se odnose na organiziranje mirnih prosvjeda, kao i generalnog štrajka", poručili su iz Sindikata djelatnika MUP-a HBŽ-a. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija