Kršenje javnog reda i mira u obliku vike i nepristojnog ili drskog ponašanja jedan je od najčešćih prekršaja u HB županiji tijekom prošle godine, uglavnom se događa subotom, a među počiniteljima prednjače osobe starije od 56 godina, navedeno je u izvješću o stanju sigurnosti te županije, koje je nedavno razmatrano na Vladi Hercegbosanske županije, piše Večernji list BiH.

Najviše u Livnu

Prema informacijama iz izvješća, ta vrsta prekršaja najčešće se događa na ulicama, i to počinitelj je uglavnom jedna osoba. Zanimljivo je spomenuti i kako su takve vrste prekršaja najčešće u jutarnjim satima. Tako je tijekom prošle godine 39 prekršaja javnog reda i mira ove vrste prijavljeno u vremenu od 8 do 10 sati. Intervencije zbog vike i nepristojnog ili drskog ponašanja na ulicama na području Hercegbosanske županije najčešće su tijekom srpnja, a po policijskim postajama, najviše prekršaja prošle godine zabilježeno je na području PP Livno (93), a najmanje na području PP Kupres (18), stoji u spomenutom izvješću.

Inače, na području MUP-a Hercegbosanske županije tijekom 2017. evidentirano je ukupno 295 prekršaja, odnosno slučajeva narušavanja javnog reda i mira koje je počinilo 418 civilnih osoba, a od toga je 13 osoba maloljetno. Čak 112 prekršaja odnosi se na viku i nepristojno ili drsko ponašanje. U narušavanju javnog reda i mira sudjelovale su 594 osobe. U izvješću se navodi i kako su evidentirana tri slučaja narušavanja javnog reda i mira u većem obujmu, i to dva slučaja na području PP Tomislavgrad i jedan na području PP Livno. Prema podacima iz izvješća, evidentiran je jedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira u kojem je izvršen fizički napad na policijske službenike, i to na području PP Tomislavgrad kada je počinitelj prekršaja udario policijskog službenika i nanio mu lakše tjelesne ozljede, a protiv počinitelja su poduzete zakonom predviđene mjere. Evidentirano je 15 prekršaja u kojima su počinitelji vrijeđali i omalovažavali ovlaštene službene osobe ili odbijali izvršenje zakonite naredbe izdane od ovlaštene službene osobe. Počinitelji su sankcionirani. - Pri postupanju po počinjenim prekršajima policijski službenici su u 8 slučajeva bili primorani na upotrebu sredstava prinude, i to PP Drvar u 4 slučaja, PP Tomislavgrad 3 i PP Livno u 1 slučaju. Upotrijebljena su sredstva vezivanja i fizička snaga - stoji u izvješću o stanju sigurnosti.

Različite nacionalnosti

Važno je naglasiti kako je smanjen broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima su sudjelovale osobe različite nacionalnosti, a nije zabilježen ni jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u vezi s povratkom raseljenih i izbjeglih osoba. - Evidentirano je 17 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima su sudjelovale osobe različite nacionalnosti (6 slučajeva na području PP Livno i PP Drvar, 4 na području PP Bosansko Grahovo, 1 na području PP Glamoč), u odnosu na 2016. 6 prekršaja manje - ističe se u izvješću MUP-a HBŽ-a. Od 295 evidentiranih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, u 17 počinjenih prekršaja 26 osoba je zadobilo tjelesne ozljede, a u 8 je počinjena materijalna šteta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok