Udruga gospodarstvenika i poduzetnika (UGiP) Tomislavgrad pokrenula je Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o sudskim pristojbama zajedno s tarifom sudskih pristojbi.

U svojoj inicijativi predlažu da se u pristojbi za upis podataka umjesto maksimalnog iznosa sudske pristojbe za uknjižbu od 100.000,00 KM zamjeni sa 100,00 KM.

U obrazloženju Inicijative koja je predana u petak Vladi i Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ), Udruga navodi da je ovo jedina županija u Federaciji BiH koja spomenuti iznos sudske pristojbe za uknjižbu još uvijek nije izmjenila, što ih stavlja u znatno nepovoljan položaj u odnosu na ostale.

Po njihovim riječima, maksimalni iznos ove pristojbe u ostalih devet županija se kreće od 25,00 do najviše 1.000,00 KM te smatraju potpuno neopravdanim i nesrazmjernim ovaj iznos od 100.000,00 KM u HBŽ-u.

Također smatraju neopravdanim spomenutu sudsku pristojbu imajući u vidu da je HBŽ prema makroekonomskim pokazateljima najnerazvijenija županija gdje je već treću godinu u samom dnu po rangu razvijenosti.

Osim toga, kako navode, navedena pristojba ograničava razvoj gospodarstva, stvara velike poteškoće i spriječava njegov daljnji rast jer negativno djeluje na poslovanje gospodarskih subjekata koji su prilikom uknjižbe hipoteke za odobravanje kredita za gospodarsku djelatnost u Zemljišne knjige prisiljeni uplatiti velika sredstva za sudsku pristojbu što u konačnici rezultira gubitkom sredstava zbog birokracije.Iz UGiP-a napominju kako županijska Vlada od 2003

. godine nije provela niti jedan program razvoja malog gospodarstva kroz subvencioniranje dijela kamata na investicijske kredite u malom gospodarstvu kako bi se omogućio gospodarski razvoj područja kroz dodatno subvencioniranje kamata ili davanje povoljnosti poduzetnicima.

Stoga po hitnom postupku od mjerodavnih inzistiraju za izmjenu navedenog člana Zakona na koji se odnosi ova Inicijativa. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok