U zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu, jučer je održan sastanak s predstavnicima BWA Gospodarskog Saveza Republike Njemačke i gospodarstvenicima iz Berlina.

Mogućnosti investiranja njemačkih poduzetnika na području Hercegbosanske županije koja obiluje velikim prirodnim potencijalima, nametnula se kao jedna u nizu tema sastanka kojemu su nazočili predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić s ministrima u Vladi Darinkom Mihaljevićem i Ivicom Brešićem i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto. U ime Gospodarskog saveza Republike Njemačke iz Berlina na sastanku su bili: predsjednik Wolfram Nowsch, Michael Diel, Achaz v. Oertzen, te poduzetnici Stipo Marelja i  Josip Sužanj porijekom Livnjaci.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić nazočne je upoznao s aktualnostima u radu Vlade, investicijama  i aktivnostima u gospodarstvu, te potencijalnim mogućnostima za ulaganje na ovom području. Aktualna Vlada održavala je sastanke s gospodarstvenicima u većini općina županije tijekom kojih su se u partnerskom odnosu usuglašavala najbolja rješenja, sve s ciljem razvoja i unaprijeđenja. Kroz Proračun  Hercegbosanske županije uvedene su određene mjere poticanja razvoja i ulaganja, među kojima je Program razvoja malog gospodarstva putem subvencije kamate u iznosu 350 tisuća KM. Gospodarstvenici su prepoznali navedeni program kroz koji se subvencionira 50-70% kamate sukladno propisanim kriterijima, naglasio je predsjednik Jozić te izdvojio Program poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji u iznosu milijun maraka, uvođenje dječjeg doplataka,  a najavljena je i mjera demografske politike, naknada za opremanje novorođenog djeteta, sve neizostavno povezano s poboljšanjem kvalitete života stanovnika na području svih općina županije.

Video projekcija o Hercegbosanskoj županiji  kojom se gostima približio zemljopisni položaj, gospodarstvo, poljoprivredno-šumski potencijal, tradicijska kultura, turizam  i bogata kulturno-povijesna baština poslužila je kao uvod za upoznavanje gostiju ove gospodarske grupacije, koja kao svojevrsna gospodarska komora okuplja preko 1600 članova, samostalnih poduzetnika i poduzeća.

BWA glavninu svoga djelovanja bilježi upravo izvan granica Njemačke, naglasio je predsjednik saveza Wolfram Nowsch i pojasnio temeljne odrednice njihova djelovanja. Ujedinjeni pod određenim principima ekološko, socijalnog i marketinškog konteksta djelovanja okupljaju sve zainteresirane poduzetnike.,,Preko znanstveno kulturnog okruženja u potrazi za novim poduzetničkim potencijalom pokušavamo unaprijediti gospodarstvo, sagledati što je potrebno na pojedinom području kao što je i ovo. Poznati smo po zajedničkom nastupanju u poslovanju, s participiranjem na novim tržištima i osobito ulaganjem u mlade kroz,,start up programe’’ naglasio je Nowsch. Ondje gdje nema organiziranih gospodarskih institucija treba dodatni zamah u razvoju, s naglaskom na stručnom, educiranom i profesionalnom kadru. Privatnim inicijativama BWA kao organizacija pruža potporu u svim popratnim koracima, te temeljem svega spomenutoga žele svoju međunarodnu mrežu poslovanja proširiti ina područje Hercegbosanske županije.

Hercegbosanska županija kao prostorno najveća u Federaciji BiH potencijal je koji je u većoj mjeri potrebno koristiti, naglasila je u svom obraćanju predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Borjana Krišto. Pojasnivši gostima društveno-politički kontekst u kojemu djeluje domaće gospodarstvo osvrnula se na poslovni ambijent u BiH koja ima složenu strukturu i kompetenciju koja podrazumijeva Bosnu i Hercegovinu, razinu entiteta odnosno Federacije, županija, općina i gradove. Stoga je za razvoj gospodarstva nužno uvezivanje svih razina upravo kroz međusobnu komunikaciju I održavanje sastanaka.

U tom smjeru najavljeni su daljnji koraci, susret predstavnika ove njemačke najveće gospodarske  komore s gospodarstvenicima iz Hercegbosanske županije, s izlaganjem konkretnog plana i koraka buduće poslovne suradnje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok