Ciglana u Bosanskom Grahovu, koja godinama nije radila, ponovno je započela proizvodnju.

Za sada je proizvodni proces organiziran u jednoj smjeni, a u idućim danima trebala bi pojačati kapacitete i raditi u tri smjene. Pokretanje proizvodnje u Ciglani, koja je osnovana 1977. godine i koju je 2006. privatizirao njemački investitor koji je pokrenuo proizvodnju, ali se iz svega povukao 2009. kada je i otvoren stečajni postupak u tom gospodarskom subjektu, za Grahovljake je od velikog značaja. Piše Večernji list BiH.

Značajna je i za Petra Vidovića koji je nakon višegodišnje stanke ponovno u poslu.

- Ja sam radio tu i prije, a tako sam nastavio i dalje raditi. Ciglana mi znači mnogo, za Grahovo, za jedno malo mjesto koje ima možda 1000 stanovnika, znači jako puno - poručio je Vidović.

U Ciglani trenutačno radi dvadesetak radnika, uglavnom onih koji su, kao i Petar, već radili kod prethodnog vlasnika. Za proizvodnju u tri smjene treba ih još 30-ak, no, problem je što kvalificirane radne snage nema. - To je i nas pomalo iznenadilo kad smo došli tu.

Međutim, iskreno se nadamo kako ćemo polako, budući da tu još ima mladića, a i djece koja završavaju školu, od njih stvoriti kvalitetnu radnu snagu - govori nam šefica proizvodnje Jelena Madžarić koja je napustila Beč kako bi pomogla bratu pokrenuti proizvodnju.

Ciglanu je, naime, kupila tvrtka TrioTrade u vlasništvu obitelji Madžarić iz Aleksandrovca kod Banja Luke i trebala bi biti pokretač oporavka i primjer drugim investitorima, govori nam načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun te dodaje: - Za nekih 15 - 20 dana otvorit će se i pogon Pilane d.o.o. Poljan iz Drvara, gdje je bilo sjedište tvrtke, preselili su se ovdje, kupili zemljište, napravili halu, tako da to lančano ide jedno s drugim - kazala je. Potencijala za investitore u općini, koja je prije rata uvozila radnu snagu s drugih područja, zasigurno ima. I nije samo Grahovo mjesto u kojem se posljednjih dana na području Hercegbosanske županije ljudi vraćaju i pokreću proizvodnju.

Nedavno je Večernji list pisao o Ivanu Vili, Kuprešaku koji pokreće proizvodni pogon metalske industrije i koji se zbog toga vratio iz Njemačke.

U ovakvim pričama se ogleda i kvaliteta lokalne zajednice jer je upravo u Vilinom slučaju reagirao tadašnji HDZ-ov općinski načelnik Perica Romić.

Kada mu se Vila obratio s idejom, Romić mu je osigurao odgovarajuću lokaciju za izgradnju tvornice i donio odluku da njemu i ostalim zainteresiranim poduzetnicima koji žele živjeti i raditi na Kupresu Općina vrati 80 posto uplaćenog novca, koji su obvezni platiti prilikom ishođenja građevinske dozvole. Podršku poduzetnicima nakon Romića nastavio je davati i Milan Raštegorac Komo koji je nedavno potvrdio kako je Vili objekt već završen, a nekoliko radnika bilo je na obuci u Njemačkoj kako bi bili spremni za početak rada. Sve ovo nudi nadu kako bi Hercegbosanska županija, koja je pogođena iseljavanjima, uskoro mogla ponovno na pravi način oživiti.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus