Jednosatni štrajk upozorenja Sindikata djelatnika MUP-a u HBŽ-u je iza sindikalnog vodstva, a pred njima je današnji sastanak s Povjerenstvom Vlade.

Razgovarat će o kolektivnom ugovoru i problemima.

- Odazvat ćemo se pozivu da s u četvrtak imenovanim Povjerenstvom razgovaramo o predloženim izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora za zaposlenike MUP-a u HBŽ-u, premda mislimo da je to samo kupnja vremena - kazao je predsjednik Sindikata Dražan Mišić. Sindikat uz izložene zahtjeve posebno inzistira na ispunjenju još jedne stavke iz kolektivnog ugovora, čije posljedice stradali policajci itekako osjećaju, a to je kolektivno osiguranje zaposlenika kojeg nema.

- Naš policajac Žarko Bošnjak, koji je ovdje s nama u invalidskim kolicima, primjer je što se događa kada nemate kolektivno osiguranje. On nije u mogućnosti naplatiti odštetu za tragediju koju je doživio, kao i mi svi ostali na izvršenju zadatka - kazao je Marko Žižić, sindikalni povjerenik PP Drvar. Bošnjak ne krije pomoć koju je dobio od MUP-a i Vlade HBŽ-a, ali i da je nakon ranjavanja imao puno problema. Od sindikalaca smo čuli da su nekoliko puta organizirali prikupljanje pomoći kako bi Žarko mogao kupiti lijekove, njegova sudbina duboko ih je dirnula jer je stradao na zadatku u pokušaju sprječavanja oružane pljačke banke u Drvaru. Nerijetko su u svom poslu izloženi verbalnom vrijeđanju, omalovažavanju, fizičkom napadu...

Ministar MUP-a HBŽ-a Darinko Mihaljević kazao je: - Sve do jedne stavke ispunjava se kad je u pitanju obveza Vlade. Imamo nekoliko odredbi u kolektivnom ugovoru koje se iz objektivnih razloga ne mogu ispunjavati, a tu je u pitanju odredba glede dodatka na plaću na temelju ocjene rada. Na naš upit što je s kolektivnim osiguranjem odgovara: - Istina je da u kolektivnom ugovoru ima odredba o kolektivnom osiguranju, međutim, ima i produžetak tog članka koji kaže da će Vlada učiniti sve da zaštiti sve one koji budu ugroženi po bilo kojem pitanju. No, u prošloj godini nije se mogao potpisati natječaj za osiguranje kolektivno zaposlenih, a sada je situacija drukčija. Ta je stavka planirana u proračunu, odobren utrošak sredstava, i uskoro slijedi objava natječaja - kazao je ministar Mihaljević. (Večernji list BiH)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok