U Uredu načelnice Dušice Runić održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada, zdravstva, socijalne brige i prognanih Vlade HBŽ i predstavnika CRS-a.

Razgovaralo se o aktivnostima na daljem uspostavljanju sistema socijalnog stanovanja na području Drvara.

Općina Drvar je jedina na području HBŽ koja raspolaže sa stanovima za socijalno stanovanje. Poznato je da u zgradi A1 već godinama žive socijalni slučajevi kao korisnici stanova, što predstavlja dobro iskustvo za realizaciju projekta useljenja zgrade A2 koja je u vlasništvu Vlade HBŽ (obe zgrade su na Tranzitu), a koja godinama zjapi prazna, dok sa druge strane postoji velika potreba za zbrinjavanjem socijalnih slučajeva kao i za alternativnim smještajem.

Ova zgrada bi trebala, po okončanju radova na elektro i kanalizacijskoj mreži da bude spremna za useljenje novih korisnika. CRS će sa svoje strane u potpunosti podržati i dati punu stručnu podršku pripremi legislative vezane za socijalno stanovanje.

Ova legislativa koristit će se i kod korisnika socijalnog stanovanja u novoj zgradi sa 55 stanova koja uskoro treba da se počne graditi.

Bitno reći da je još 2017.godine općina Drvar usvojila Odluku o principima socijalnog stanovanja, koja će se uz usvajanje novih odluka vezanih za ovu problematiku dobrim djelom odnositi na plaćanje zakupnina-stanarina. Sredstva prikupljena na ovaj način koriste se za održavanje zajedničkih prostorija i za samo održavanje zgrade.

Navode iz općine Drvar.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije županija