Zbog nemogućnosti postizanja dogovora s županijskom vladom o njihovim primanjima, službenici MUP-a HBŽ danas u podne su trebali da stupe u generalni štrajk.

No, u posljednji čas su od toga morali da odustanu, jer resorni ministar nije htio potpisati Sporazum o obavljanju policijskih poslova tokom trajanja štrajka. Javlja BHRT.

Sindikat MUP-a HBŽ ne prihvaća odluku županijske vlade da se, jednako kao i drugim korisnicima županijskog proračuna, bruto osnovica plaća policijskim službenicima od početka iduće godine poveća za pet posto, već samo da se u njihovom slučaju dosljedno primijeni Odluka o kvartalnom obračunu plaća.

“Sad trenutna osnovica koju je vlada HBŽ ponudila za 2020. godinu neto iznosi 399, 68. Po ovoj odluci, osnovica u netu bi trebala biti 418 maraka. Tu se vidi kolika je razlika u osnovici”, ističe Dražen Mišić, predsjednik Sindikata MUP-a HBŽ.

Resorni županijski ministar ističe kako u ovom slučaju sindikalisti ne odstupaju od svojih maksimalističkih zahtjeva. Pri tome pojašnjava i ponudu vlade.

“Treba imati u vidu da je u posljednja 24 mjeseca porasla plaća za 14, 75 posto, a je po saa ponudama vlade ta plaća bi rasla još u slijedećoj godini u dva navrata, od 1.1, od pet posto i od 1.7. za još tri posto”, rekao je Darinko Mihaljević, resorni županijski ministar.

Nezadovoljni ovom ponude vlade, policijski službenici već danas u podne su namjeravali stupiti u štrajk. No, na taj korak se nisu odlučili jer resorni županijski ministar nije htio staviti svoj potpis na Sporazum o obavljanju policijskih poslova u vrijeme trajanja štrajka, koji, po njegovom mišljenju, nije u skladu sa zakonom i čijom primjenom bi se mogla ugroziti sigurnost građana i njihove imovine na ovim prostorima.

 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com