Danas se priopćenjem za javnost oglasio Sindikat djelatnika MUP-a HBŽ. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Kao što vam je poznato Sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova u Hercegbosanskoj županiji je dana 13.12.2019. godine održao konferenciju za medije s osvrtom na tijek pregovora sa Vladom HBŽ. Kako su pojedini portali objavili nešto što nije rečeno od strane predstavnika sindikata i kako se u javnosti ne bi stvorila kriva slika molimo Vas da objavite ovo naše priopćenje. Sindikat djelatnika MUP-a u HBŽ u svim pregovorima koji su se vodili sa predstavnicima Vlade HBŽ nijednog trena nije tražio ništa više od onog što pripada uposlenima u MUP-u, kao i ostalim korisnicima proračuna. Tako nije  tražio drugačiju bruto osnovicu, niti je tražio da se samo u našem slučaju primjeni odluka o nekom kvartalnom obračunu plaća.

Sindikat djelatnika MUP-a je cijelo vrijeme tražio i tražiti će dosljednu primjenu važećih propisa i odluka, donesenih od Vlade HBŽ. Ono što želimo reći je  da sindikat ne prihvaća jednostrane odluke Vlade koje idu na štetu uposlenih, a jedna od tih je donesena 19.studenog.2019.g na 70 sjednici Vlade HBŽ, gdje je Vlada samovoljno i bez suglasnosti  sindikata donijela odluku o visini osnovice za obračun plaća za fiskalnu 2020. godinu za sve korisnike proračuna u bruto iznosu 579,25 KM ili neto 399,68KM, tj. povećala postojeću bruto osnovicu za 5%. U ovom slučaju sindikat je samo tražio da se osnovica za obračun plaća utvrdi sukladno  slijedećim odlukama :

-Odluka o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće policijskih službenika MUP-a K10:

-Odluka o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće rukovodećih i ostalih državnih službenika u županijskim tijelima državne službe

-Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće namještenika u županijskim tijelima državne službe

-odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće uposlenih u osnovnim i srednjim školama

Sukladno navedenim odlukama propisano je da se osnovica za obračun plaća utvrđuje na slijedeći način: Na temelju podataka Federalnog zavoda za statistiku o prosječno isplaćenoj plaći u FBiH za pretposljedni kvartal, taj će se iznos pomnožiti sa 45% i tako će se izračunati osnovica, za obračun plaće za tekući kvartal iz čega proizlazi(pretposljednji kvartal prosječna plaća 930 KM X 45%=418,50 KM)  

Sindikat govori da za 2020. godinu osnovica za obračun plaća i neto iznos koji je predložila Vlada  od 399,68KM nije u skladu sa postojećim propisom i da bi neto osnovica za sve korisnike proračuna trebala iznositi 418,50KM. Na naše upozoravanje i traženje od Vlade HBŽ dobijemo slijedeće da na 71. sjednici Vlade održanoj 26.studenog.2019. godine donese odluku o izmjeni odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće korisnika proračuna i potom kažu kako sindikat djelatnika MUP-a ne odustaje od svojih maksimalističkih zahtjeva. Pitanje za sve nas glasi da li je traženje da se propisi poštuju maksimalistički nastup?

Također želimo iskoristiti ovu priliku i reći  da izjava resornog ministra da Sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka, koji po njegovu mišljenju nije u skladu sa zakonom i čijom primjenom bi se mogla ugroziti sigurnost građana i njihove imovine na prostorima naše županije i da iz tih razloga nije htio staviti svoj potpis je sve samo nije zakonit čin. Vi ne znate, ali resorni ministar vrlo dobro zna da je u izradi sporazuma sudjelovao menadžment MUP-a K10( načelnik kabineta, pomoćnik ministra, policijski komesar) i da nitko od navedenih nije imao primjedbe na dogovoreno, također na isto nije imao primjedbe ni ministar jer da je imao mogao je reagirati s obzirom da  se sporazum postigao 05.prosinca.2019.godine, a sindikat je najavio štrajk za 13.prosinca.2019 godine. 

Na kraju želimo istaknuti i poručiti predstavnicima Vlade i resornom ministru da sigurnost građana i njihove imovine nama je uvijek bila na prvome mjestu, a to se može najbolje vidjeti iz podatka da je naša županija jedna od naj sigurnijih, a to je prvenstveno radom i zalaganjem policijskih službenika a nikako vašim doprinosom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok