Na osnovu zakonskih normi Centralna izborna komisija (CIK) BiH priopćila je da je jasan i nedvosmislen status načelnice Drvara Dušice Runić povodom posljednjih dešavanja u Općini Drvar.

- U skladu sa Izbornim zakonom BiH utvrđuje se prestanak mandata izabranog člana organa vlasti na svim nivoima prije isteka vremena na koji je izabran i u situacijama ako je opozvan u skladu sa zakonom. U vezi sa naprijed navedenim podsjećamo na odredbe člana 11. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH koji propisuje izuzetak od primjene postupka opoziva i prema kojem se postupak opoziva načelnika ne može voditi u godini predviđenoj za održavanje lokalnih izbora - saopćeno je iz CIK-a BiH.

>>> Broćeta: Opoziv načelnice Drvara kršenje zakona, instrukcije dolazile iz HDZ-a 1990

Šest vijećnika Općinskog vijeća (OV) u Drvaru sazvali su izvanrednu sjednicu u subotu, na kojoj su tražili opoziv načelnice Runić zbog, kako su naveli, sabotiranja rada OV-a od 16. prosinca 2019. godine, kada je nova većina preuzela vlast u Drvaru, s tim da načelnica tvrdi da je taj postupak proveden nelegalno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok