Povod našega obraćanja je situacija koja nas je sve zadesila, a uzrokovana je proglašenjem pandemije virusom COVID-19, navode gospodarstvenici Grada Livna tražeći hitnu reakciju grada Livna, Ministarstva financija i gospodarstva HB županije.

Od 13.3.2020. i uvođenja mjera zabrane rada te poslije i policijskoga sata, kao gospodarstvenici Grada Livna šutjeli smo kao i inače – čekali smo odluke, a u skladu s ponašanjem država u regiji, u vidu spasa gospodarstva. Nismo ih dočekali, a kako stvari stoje i kako se ponašaju vlade – županijska i federalna, neko olakšanje i smislen potez ne možemo očekivati – zato smo se odlučili na dopis ovog tipa kako bi javnost upoznali sa stanjem.

Naime, Grad Livno još nije izašao ni s jednim priopćenjem – obraćanjem zbog ove situacije; Vlada HBŽ je tek nedavno, a pod pritiskom i prijetnjom COVID – 19 donijela proračun dok radnici, firme i gospodarstvo trpe i na čekanju je…

I dok se sami organiziramo, što firme i obrti i običan mali čovjek – koji je zbog nerada napustio ove prostore, i skupljamo novac da bi kroz bolnicu pomogli sebi na način da za istu kupujemo opremu i osnovni materijal, dani prolaze, a ni jedna jedina mjera na razini Grada Livna, na razini HBŽ-a nije donesena niti je bilo tko postavio pitanje što će biti s firmama i što će se desiti s radnim mjestima?

Kako smo osuđeni na sami sebe i kako zbog nebrige godinama od strane Grada Livna i institucija HBŽ-a, odlučili smo se na ovaj zadnji potez kojim skrećemo pažnju da su ljudi  zaposleni i u realnome sektoru, da taj isti realni sektor puni proračun, plaća poreze, investira, otvara nova radna mjesta i da radnik u realnome sektoru ima pravo na iste uvjete rada kao i onaj radnik u državnoj firmi, da radnik iz realnoga sektora ima obitelj kući, svoje obaveze…

Da skratimo, ako ne bude realnoga sektora, koja je Vaša svrha?

Osuđujemo nebrigu i ponašanje Grada Livna, ministra gospodarstva i ministra financija koji u ovoj situaciji se prema gospodarstvu ponašaju gore od bilo kojeg neprijatelja i očekujemo žurnu reakciju i konkretne mjere pomoći gospodarstvu.

Nitko ne želi prejudicirati negativne stvari, nikome nije u interesu u današnjem vremenu zatvarati obrte i firme, međutim, ukoliko nešto ne napravite ovaj teret gospodarstvenici sami iznijeti ne mogu i doći će do tog najgoreg scenarija – zatvaranja i slanja radnika na zavode za zapošljavanje, a to znači zatvaranje oko 1500 radnih mjesta.

U tom slučaju, nas, naša radna mjesta i gospodarstvo nije uništila pandemija i COVID – 19 nego isključivo Vaš nerad i nebriga.

Navode gospodarstvenici iz Livna, njih preko 80 koji su potpisali priopćenje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok