Poštovani sugrađani, ovim javnim obraćanjem, nakon trećeg neuspjelog pokušaja konstituiranja Gradskoga vijeća Livno u ime Gradskog odbora HDZ-a BiH želimo Vas detaljnije informirati o razvoju situacije nakon lokalnih izbora 2020 godine.

Naime, u prosincu 2020. godine HDZ BiH Livno kao relativni pobjednik izbora za GV Livna, pozvao je sve političkih subjekte koji participiraju u GV Livno na razgovore o formiranju stabilne većine za rad Gradskog vijeća Livno s jednim ciljem, a to je stabilnost i razvoj Grada Livna. Tim razgovorima se uopće nisu odazvali HDZ 1990 i HRS. Naknadno se, uz inzistiranje gradonačelnika i vodstva HDZ BiH uspjelo iskomunicirati s predsjednikom-vijećnicima  iz reda HRS u svezi konstituiranja GV Livna ali su i nakon pristanka da oni predlože predsjednika GV pregovori prekinuti zbog daljnjih ucjena o pozicijama u GV ( tajnik, dopredsjednik..). ŽNL je na prvom i posljednjem sastanku izjavila kako uopće ne žele suradnju sa HDZ BiH, vjerojatno zbog koalicije sa strankama u Skupštini HBŽ gdje su interes Livna stavili postrani zbog ministarske pozicije njihova predsjednika. SDP i SDA su bili raspoloženi za suradnju uz uvjete da dobiju mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

Prije sazivanja konstituirajuće sjednice, bivši predsjednik GV Sead Hadžijahić pozvao je predstavnike političkih stranaka kako bi se utvrdio dnevni red konstituirajuće sjednice. Oko dnevnog reda usuglasile su se sve političke stranke, a na zahtjev HRS-a, odnosno njihova predsjednika Ivice Brešića, prihvaćeno je da izbor predsjednika i zamjenika predsjednika GV ide „u paketu“.

Prvi i drugi put konstituirajuća sjednica je prekinuta jer se političke stranke nisu mogle usuglasiti niti su stvorile potrebnu većinu za izbor Povjerenstva za izbor, imenovanje i administrativna pitanja a pogotovo oko kandidata za predsjednika i zamjenika predsjednika GV Livno, unatoč otvorenosti HDZ BiH kao relativnog pobjednika izbora za GV da se druge stranke dogovore o kandidatu za predsjednika GV.

Na trećem nastavku 1. konstituirajuće sjednice  Gradskog vijeća Grada Livna izabrano je Povjerenstvo za izbor, imenovanje i administrativna pitanja u koje su sve stranke dala po jednog predstavnika (unatoč  tomu što HDZ BiH ima više od trećine vijećnika u GV). Svi ustupci koje smo dali, jer smo kao odgovorna stranka svjesni trenutka u kojem se nalazi grad Livno, očito nisu bili dovoljni jer je konstituirajuća sjednica ponovno prekinuta jer su vijećnici SDA, HDZ 1990 i ŽNL izrazili sumnju u nacionalnu pripadnost jednog od predloženih kandidata za predsjednika GV  grada Livna. Očito se nije imalo argumenata da se ponovno optuži HDZ  BiH a svakako se odlučilo ponovno opstruirati konstituiranje GV Livno, prema narodnoj „što gore to bolje“, u svrhu dobivanja jeftinih političkih poena na krilima populizma, predstavljajući laž istinom i time vrijeđajući zdrav razum građana Livna.

>>> Propao još jedan pokušaj imenovanja čelnika GV-a Livna

GV i vijećnici trebali bi biti korektiv i pomoć Gradonačelniku i gradskim službama koji bi trebali raditi na dobrobiti građana Livna.  Nažalost, na samom početku njegova mandata pojedini vijećnici pokušali su ga diskreditirati u javnosti praveći ujedno od Livna grad slučaj. Znamo kako je takav pokušaj diskreditiranja prošao a vjerojatno će sličnih još biti uskoro (valjda do završetka nekih školovanja, pozicioniranja..itd)

>>> HDZ 1990 Livno: Sumnjamo da je netko u ime gradonačelnika pokušao kupiti našu vijećnicu; Gradonačelnik Čondrić odbacuje sumnje

HDZ BiH kao pobjednik izbora za GV Livno, sa osvojenih 11 mandata, nažalost nije uspio stvoriti većinu u GV Livno uglavnom zbog ranije navedenih razloga. Napominjemo da Gradsko vijeće ukupno čini 31 vijećnik a „koalicija protiv vladajućih“ ima 20 vijećnika. Budući se  svaka inicijativa HDZ BiH   blokira, kao što se blokira i konstituiranje GV Livna unatoč svim prijedlozima i našoj otvorenosti za suradnju, budite svjesni da ste vi gospodo iz HDZ 1990, HRS, ŽNL, SDA i SDP odgovorni za opstrukciju konstituiranja GV Livno kao i odluke o privremenom  financiranju, što će u konačnosti otežati funkcioniranje Grada Livna kao i njegovih ustanova i institucija.

HDZ BiH će i dalje, u skladu sa svojim programom, činiti sve u interesu osiguranja boljitka i prosperiteta  za sve građane grada Livna.

Priopćeno je iz Ureda za informiranje GO HDZ BiH Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok