I dalje se čeka na službene nalaze koji bi utvrdili uzrok proljetnoga pomora ribe na Buškom jezeru. Potvrdio je to Jugoslav Brdar, direktor i vlasnik tvrtke OBrEEn – koja ima koncesiju na Buškom jezeru.

Brdar je i ovom prigodom naglasio još jedan problem s kojim se ovih dana susreće koncesionar, a riječ je o krivolovu, odnosno velikome izlovu šarana u mrijestu, uz pomoć mreža.

Spomenuta udruga djeluje godinu dana i namjerava se aktivnije baviti sportskim ribolovom, te se očekuje da će iduće godina na raspolaganju imati 4-5 brodica.

–   I ove godine na Marinovcu očekujemo problem plitke i mutne vode. Dogodine će se ta situacija stabilizirati jer se nadamo da će nam Hrvatska elektroprivreda ostaviti potrebnu razinu vode. HEP ima programe i za zaštitu ribe u Buškom jezeru, ali oni su zastarjeli i po pitanju količine i po pitanju vrsta ribe. Moraju se izraditi novi programi, a HEP biti transparentniji u svome radu, kazao je Brdar. Piše Tomislavcity.

– Pedeset godina naše jezero je neiskorišteno. Zašto ne bi poput Zagvozda iznajmljivali kuće i vile. Stranca ne zanima kupanje u jezeru, njega zanima pogled, odmor i mir, a to naše jezero pruža. Nije tamo džaba i karmelićanski samostan, kazao je među ostalim Brdar.

Emisiju u cijelosti možete poslušati ovdje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok