Tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija "Dani sv. Nikole Tavelića" u Tomislavgradu počet će 2. srpnja i trajat će do 11. srpnja kad će se održati središnja proslava, a ovogodišnji program obilovat će različitim kulturnim, umjetničkim i glazbenim događajima.

Manifestacija počinje tradicionalno, duhovnim dijelom u okviru kojeg se u spomen bazilici u Tomislavgradu služi devetnica, dok će u okviru kulturnog dijela u prostorijama Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu s početkom u 19 sati biti priređena skupna izložba Suvremena umjetnost.

U subotu, 3. srpnja, a u organizaciji AK Puls iz Tomislavgrada s početkom u 9 sati predviđeno je održavanje drugog Hajdučkog traila na planinsko brdskim dijelovima Tušnice i Kologaja.

Kako ističu iz AK Pulsa, ovaj trail prilika je svima onima koji su željni izazova da pokažu svoje sposobnosti i zasluže titulu harambaše ako istrče dionicu od 38 km, titulu hajduka za 22 istrčanih kilometra odnosno titulu jataka za 12 istrčanih kilometara.

Istog dana, s početkom u 11 sati bit će svečano obilježena 29. obljetnica osnutka brigade kralja Tomislava s mimohodom i polaganjem vijenaca te održavanjem svečane akademije.

Za ljubitelje sakralne umjetnosti organizator je u nedjelju, 4. srpnja, u spomen bazilici pripremio koncert VIS Mihovil Split.

Dan kasnije, u kino dvorani Kulturno informativnog centra, Lutkarsko kazalište Mostar u 19 sati za najmlađe će održati predstavu pod nazivom "Karlus i Baktus", a u isto vrijeme 6. srpnja u dvorani Franjevačkog samostana u Tomislavgradu organizator je pripremio predstavljanje knjiga autora Slobodana Prosperova Novaka i Roberta Jolića.

Znanstveni simpozij u povodu 50 obljetnice hrvatskog katoličkog mjesečnika Naša ognjišta previđen je 7. srpnja s početkom u 19 sati u dvorani Franjevačkog samostana.

U sklopu manifestacije "Dani sv. Nikole Tavelića" u Tomislavgradu, 8. srpnja se obilježava Dan općine u spomen na 1924. godinu, kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike.

Dan općine započet će u 10.30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima a pola sata kasnije u kino dvorani bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Tomislavgrad.

Nezaobilazni dio Dana sv. Nikole Tavelića je Večer folklora i tradicijskih običaja koji je će se održati na prostoru ispred spomen bazilike na Dan općine, a u isto vrijeme bit će proglašeni rezultati 8. revije tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji "Najljepša od najljepših".

Škola mjuzikla i glume kao najaktivnija sekcija koja djeluje u sklopu JU Kulturno-informativni centar (KIC) Tomislavgrad je u sklopu kulturnih događanja pripremila predstavu Čarobnjak iz Oza koja će se održati 9. srpnja u kino dvorani.

Manifestacija završava središnjim misnim slavljem u nedjelju, 11. srpnja, koju će predvoditi varaždinski biskup Bože Radoš, a u večernjim satima na Trgu Gange i Hajdučke družine, ansambl Lado priredit će vokalno instrumentalni koncert "Sako leto ima nekaj novoga". (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok