U okviru kulturno–vjerskih dana  Naša Gorica, sinoć je u lapidariju Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica – Livno upriličeno svečano otvarane izložbe pod nazivom  Vuna- izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune.

Izložbom su predstavljeni  predmeti koji svjedoče o kontinuitetu vunene niti od prapovijesti do današnjih dana što svjedoči o vuni kao  glavnoj tekstilnoj sirovini u livanjskom pa tako i širem dinarskom području.

Glazbenim točkama otvaranje je uveličao KUD Tribanj predstavivši svoje najmlađe članove koji su ovom prigodom prvi put nastupile.

Pozdravnu riječ nazočnim uputila je ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno,  Dražena Džeko.

Pogledajte fotogaleriju >>>

O izložbi je govorila autorica izložbe Jela Duvnjaka govoreći o kulturnom identitetu koji se očituje kroz muzejski predmet. Autorica se osvrnula na početak rada na izložbi koji se provodio  duže vrijeme i zahtijevao rad sa lokalnim stanovništvom kao i njihovu stručnu pomoć u njenoj konačnoj izvedbi. Rezultat svega toga je da se ovom prigodom montirao tkalački stan što je jedan od zahtijevanih radnji u procesu tkanja vune a sve je to dokumentirano i tako ostavljeno  u nasljedstvo budućim generacijama. 

Tijekom izložbe posjetitelji su imali priliku vidjeti postup tkanja na tkalačkom stanu a najmlađi  posjetitelji su se mogli okušati u izrađivanju vunenih lutki.

Izložbu je prigodnim riječima otvorila ministrica znanosti, prosvjete,  kulture i športa, Gordana Nakić.

Ovom prigodom zahvaljujemo svim našim dragim livnjacima, koji svatko na svoj način čuva svoju baštinu i svoju tradiciju i znanje prenose na buduće naraštaje.

Vjerujemo da će sinoćnje druženje svima ostati u lijepom sijećanju.

Navode iz muzeja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok