Započeli su građevinski radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu u vrijednosti od 2.8 milijuna eura.

Izvođač radova je "GH Holding" d.o.o Ljubljana, a podizvođači su "HIDRA" d.o.o Sarajevo i Livnoputovi d.o.o Livno, priopćeno je iz Općine Tomislavgrad. Ugovor se implementira po žutoj – FIDICK knjizi u okviru "WATSAN" projekta Federacije BiH otpadnih voda, a završetak radova planiran je do 28. svibnja 2023. godine.

Specifičnost projekta je "ključ u ruke", što znači da je izvođač radova dužan napraviti glavni projekt, izvesti radove, obučiti osoblje i na kraju predati u ruke investitoru.

Inače, završetkom ovog projekta stavlja se točka na realizaciju sveukupnog projekta vodoopskrbe i kanalizacije u Tomislavgradu.

Prema ugovoru potpisanom prošle godine između općine Tomislavgrad i "GH Holding" d.o.o. Ljubljana vezanim za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu, lokacija prečistača otpadnih voda zauzima područje od 1,75 hektara te se nalazi jugoistočno od grada na udaljenosti jedan kilometar od najbližeg urbanog područja.

Kapacitet uređaja iznosi 6.000 ES (ekvivalent stanovnika), s mogućnošću nadogradnje na 10.000 ES.

U ovom slučaju predviđena je primjena mehaničko biološkog postupka, odnosno stupanj takozvanog sekundarnog pročišćavanja a za tehnološko – biološki postupak pročišćavanja predviđen je sustav sekvencionalnih bioloških reaktora (SBR).

Financijska konstrukcija ovog projekta zatvara se sredstvima kredita EIB-a Švedske razvojne agencije SIDA, sufinanciranjem Fonda za zaštitu okoliša BiH i dijelom vlastitim sredstvima općine Tomislavgrad. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com