Jučer je u župi sv. Josipa u Drvaru dvadesetu godinu za redom obilježen Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije i 80. obljetnica ubojstva (1941.-2021.) drvarskog župnika vlč. Waldemara Maksimilijana Nestora.

Prije Svete mise pred sadašnjom privremenom crkvom u središtu grada dočekana je skupina od 34 mladih članova zajednice „Nanovo rođeni“ iz zagrebačke župe Botinec, koji su zajedno s drvarskim župnikom don Davorom Klečinom i mladima iz Drvara i Bosanskog Grahova, upriličili molitveni hodočasnički put dug 30 km od Trubara do Drvara i na taj način simbolično dovršili hodočašće koje nije uspio dovršiti župnik Nestor sa svojim vjernicima, budući da su upravo toga dana prije 80 godina na povratku iz Knina u Drvar, u Trubaru izvedeni iz vlaka, pobijeni i bačeni u jamu.

Nakon toga položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomen križa za poginule branitelje. Uz molitvu se iznova prisjetilo njihove žrtve za slobodu hrvatskog naroda, kao i žrtve svih onih koji su kroz povijest stradali u ratovima na području Banjolučke biskupije.

Pobožnost „križnog puta mučenika“ prethodila je koncelebriranoj Svetoj misi, koju je u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom i drugim svećenicima, u novom nedovršenom pastoralnom centru predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz crkvene predstavnike, vjernike s područja Hercegbosanske županije i brojne druge hodočasnike.

Svečanom misnom slavlju i obilježavanju Dana molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije nazočili su i predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, Jozo Ćosić, predsjednik Vlade HBŽ, Ivan Vukadin i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, Božo Perić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok