Zbog povećanog rizika od požara tijekom ljetne i jesenje sezone pozivamo građane na odgovorno ponašanje i primjenu preventivnih mjera zaštite od požara.

Ljetne i jesenje požare gotovo po pravilu prouzrokuju ljudi koji prilikom čišćenja poljoprivrednih zemljišta, paljenja korova, suhog lišća i drugog otpada ne poduzimaju dovoljne mjere opreza na zaštiti šire okoline. Ako se i nastoji spaliti biljni i drugi otpad površinu na kojoj se vrši spaljivanje treba izolirati od ostalih površina zaoravanjem ili na drugi pogodni način.

U slučaju nekotroliranog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na 122, Službu civilne zaštite i vatrogastvo na broj 034 206 247 ili županijski operativni centar civilne zaštite na broj 034 200 965.

Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi kao posljedicu imao veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama pa i kaznenoj odgovornosti.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrdnike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi i ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala ne pažnja može imati velike posljedice.

Priopćeno je iz civilne zaštite i vatrogastva Grada Livna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok