Poznati splitski gastroenterolog dr. sc. Izet Hozo, koji živi i radi u Splitu, a uvijek se iznova vraća svome Livnu, predstavio je svoj literarni prvijenac, knjigu "Prikorika". Nakon što je u svojoj bogatoj karijeri objavio cijeli niz stručnih radova i novinskih priloga, upustio se i u književne vode.

Izeta Hozu upoznali smo kao humanog liječnika, ljubitelja knjige, umjetnosti, slikara i organizatora likovnih kolonija, kao zborskog pjevača, pilota, skijaša, a sada i kao književnika. I to ne bilo kakvog. Piše Federalna.ba.

"Zapravo sam se zapanjio kako je to bila vješto napisana zrela proza sa nekom vrlo lijepom rečenicom, sa nekim vrlo odmjerenim stilom, sa nekim ritmom pripovijedanja, sa dobrim junacima, sa emocijom, sa svim što zapravo takvo štivo treba imat", kazao je Ante Tomić, književnik i novinar.

Naziv knjige ujedno je i ime ulice u kojoj je odrastao, a zahvatio je razdoblje od 1956. do 1966. Bilo je to vrijeme odrastanja i najljepše doba u životu pisca i glavnog junaka knjige.

"Ja sam pokušao ocrtati period od 10-tak godina i sve zbio u mikrokozmos jedne ulice koja se zove Prikorika, uličica ne duža od 300-400 m sa vrlo živopisnim ljudima, običajima, zanatima, sve to sam pretočio u ovu knjigu", pojasnio je autor knjige dr. Izet Hozo.

I to je učinio tako vjerno da njegovom sugrađaninu i bivšem profesoru uopće nije bilo teško ilustrirati knjigu.

"Moje djetinjstvo je prošlo kroz te likove kao i Izetovo, kroz ove baš drage likove koje on opisiva u svojoj knjizi pa je meni sasvim bilo lako to sve crtački, odnosno grafički dočarat, tako da dam jedan fini, likovni doprinos toj knjizi", dodao je novinar i karikaturist Mahmut Latifić.

Brižljivo odabranim detaljima autor je opisao mlinare, pekare, kovače, obične ljude, partizanske borce koji se ne mogu otresti ratnih užasa i čudake koji su davali osebujan šarm toj Prikorici. A ona, Prikorika, disala je kao jedan organizam, slavili se zajedno uskrsi i božići, bajrami i ramazani, živjelo jako skromno, ali skladno.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com