Premda je veći dio ljeta HB županija bila bez ijednog slučaja zaraze koronavirusom, epidemiološka situacija se drastično promijenila, a dnevno je i više od 60 novozaraženih. Povećava se i broj hospitaliziranih, a interes za cijepljenje u laganom je padu.

Nepoštivanje epidemioloških mjera, veliki priliv dijaspore, brojne svadbene svečanosti i noćni izlasci doveli su do toga da je od korona free zone HBŽ postala jedno od područja s najvećom incidencom zaraženih.

- Imamo 317 zaraženih koronavirusom, u Livnu 258, Tomislavgradu 51, Kupresu 3, u Glamoču 5. Iz dana u dan bilježimo udio pozitivnih osoba na ukupan broj testiranih preko 50% - ističe dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavod za javno zdravstvo HBŽ.

A taj broj je daleko veći jer u službenu statistiku nisu dodane osobe kod kojih je korona otkrivena antigenskim testiranjem. S dobrom epidemiološkom slikom u lipnju i srpnju smanjio se i interes za cijepljenjem.

- Do sada smo cijepili oko 12.000 ljudi. Ne mogu reći da je u potpunosti prestalo, ali mislim da se radi o nekakvoj i manjoj zainteresiranosti i činjenici da naši građani biraju cjepivo – dodaje dr. Mamić.

Pred zdravstvenim ustanovama svakodnevno bilježimo veliki broj onih koji čekaju rezultate antigenskih testiranja.

Krizni stožer županijskog ministarstva zdravstva apelirao je na građane da se pridržavaju mjera, a MUP i Uprava za inspekcijske poslove pojačat će zdravstveni nadzor.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok