U svim osnovnim i srednjim školama na području Hercegbosanske županije (HBŽ), kao i u glazbenim školama u Livnu i Tomislavgradu te Centru za djecu s teškoćama u razvoju “Nova nada” u Tomislavgradu, danas je započela nastava u novoj 2021./2022. školskoj godini.

Prema informacijama iz Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a, sve škole spremno su dočekale početak nove školske godine te su u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo HBŽ-a odlučile da se nastava izvodi u školskim klupama.

Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a i za novu školsku 2021.-2022. godinu na vrijeme je osiguralo besplatne udžbenike za učenike prvih razreda osnovnih škola, kao i za socijalno ugrožene učenike petih razreda osnovnih škola.

Ministarstvo je u ovogodišnjem proračunu za tu namjenu osiguralo 25.000 KM.

Isto tako, Ministarstvo je dalo preporuku stručnim aktivima osnovnih i srednjih škola da udžbenici i priručnici koji su odabrani od stručnih aktiva i odobreni od Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa za uporabu u osnovnim i srednjim školama na području Hercegbosanske županije za školsku 2019./2020. godinu ostaju u uporabi i za školsku 2020./2021. godinu.

Broj upisanih prvašića u Livnu i Tomislavgradu bilježi blagi pad u odnosu na ranije godine, tako da je u ovu školsku godinu upisano 120 prvašića u Tomislavgradu, dok je u Livnu upisano njih 154.

Povodom početka nove školske godine, učenicima je dobrodošlicu uputila ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a Gordana Nakić.

Ministrica Nakić jutros je posjetila područnu školu u Šujici kako bi prvašićima i njihovim roditeljima poželjela sretan početak školovanja, a prosvjetnim djelatnicima puno uspjeha u njihovom predanom radu.

Svim školarcima sretan početak i uspješno izvršavanje svih školskih obaveza poželio je i gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

"Djeca su budućnost našeg grada. Želim da svaki livanjski školarac učenjem i radom stekne znanje kojim će se služiti u odrastanju te da ta znanja u budućnosti koriste i za razvitak grada Livna. Pred nastavnicima i profesorima je također težak i odgovoran zadatak u kojem će, vjerujem, biti uspješni. Neka svima nova školska godina bude na radost i zadovoljstvo sa što više sretnih i uspješnih dana u školskim klupama", poručio je gradonačelnik Čondrić.

Također su oglasili načelnik općine Tomislavgrada Ivan Buntić i načelnica općine Drvar Dušica Runić.

"Dragi učenici, roditelji i djelatnici, nakon ljetnoga odmora nalazimo se na početku nove školske godine. Prvašićima koji danas prvi put sjedaju za školske klupe, ali i svim ostalim učenicima želim puno uspjeha u učenju i savladavanju svakodnevnih školskih zadaća, ali i puno lijepih školskih trenutaka kojih će se sjećati cijeli život", poželio je Buntić.

Povodom početka školske godine Dušica Runić posjetila je Osnovnu školu Drvar i uručila prigodne novčane poklone i slikovnice za 33 prvašića.

Općina Drvar je ove godine, zajedno s Vladom Republike Srpske, osigurala udžbenike za sve učenike od prvog do devetog razreda OŠ Drvar. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok