Gradsko vijeće Livna razmatralo je Izvješće o izvršenju proračuna Grada Livna za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine, koje na kraju nije dobilo podršku većine glasova.

Proračun Grada Livna u razdoblju siječanj – lipanj 2021. godine ostvaren je u iznosu od 6,2 milijuna KM što je 98 posto od planiranog, kazala je na sjednici Vijeća Antea Ćavar iz Službe za financije grada Livna.

Na sjednici je usvojena Dopuna odluke o adresnom sustavu i načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mjesta, naselja, ulica, trgova i zgrada u Livnu.

Vijećnici su razmatrali i informaciju o stanju u poljoprivredi na području Grada Livna u kojoj se navodi kako je strateški interes razvijanje poljoprivredne proizvodnje i stočarstva bazirane na prirodnim resursima, prostranim livadama, pašnjačkim i oraničnim površinama.

Informaciju je predstavio pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Fikret Sitnić koji je, među ostalim, kazao da je mjerama zemljišne politike neophodno spriječiti devastaciju poljoprivrednog zemljišta i očuvati ekološki čisto proizvodno područja.

- Livanjsko polje je najveće kraško polje u Europi, s izuzetnim prirodnim vrijednostima i destinacijama. Zbog tog prirodnog fenomena poljoprivredna proizvodnja i razvoj stočarstva su strateški cilj Grada Livna - kazao je Sitnić.

Po njegovim riječima, do sada se ti prirodni resursi nisu koristili na najbolji način, na način koji bi omogućio razvoj malih i srednjih obiteljskih gospodarstava i omogućio veće zapošljavanje u poljoprivrednom sektoru.

Da bi se to ostvarilo, dodao je Sitnić, potrebno je osigurati niz preduvjeta kako u sferi poljoprivredne infrastrukture tako i u sferi potpore poljoprivrednoj proizvodnji i razvoju biljne i animalne proizvodnje.

Radi bolje konkurentnosti na tržištu, kazao je Sitnić, potrebno je aktivirati Poljoprivrednu zadrugu "Cincar II" kako bi i mali proizvođači mogli svoje proizvode plasirati na tržište pod istim uvjetima te je neophodno urediti poljoprivredno-proizvodnu zonu "Brda" i omogućiti svim proizvođačima iste uvjete rada.

- Tržišnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu na obiteljskim gospodarstvima moguće je osigurati uz povoljna kreditna sredstva za mala i srednja poduzeća, kao i projekte od kapitalne vrijednosti poput silosa, mlinova, tvornice stočne hrane, tvornice za preradu mesa, voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja. Postojeće mjere financijske potpore domaćoj proizvodnji još su uvijek nedovoljne i ne predstavljaju bitan poticaj za tržnu proizvodnju - istaknuo je Sitnić.

Stoga je potrebno raditi na osiguranju financijskih sredstava putem kreditno-garancijskog fonda ili revolving fonda putem kojeg će se povećati financiranje poljoprivredne proizvodnje i urediti infrastruktura u poljoprivredi.

- Velike poteškoće u realizaciji svih, a naročito kapitalnih projekata, kao i potpora u poljoprivredi, još uvijek su nesređene zemljišne knjige, knjige katastra te provedba novog premjera za sve katastarske općine na području Grada Livna - kazao je Sitnić. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok